| 2018. november. 2. | 1 perc olvasás

Gyertyagyújtással tisztelegtek a hősök előtt

Mintegy 3500 katona nyugszik a sopronbálfalvi Hősi Temetőben. A Bánfalváért Baráti Kör és több szervezet minden évben megemlékezik róluk Halottak napján, hisz úgy tartják: ennek a rengeteg embernek az áldozata nem merülhet feledésbe.

- Ezek a katonák a legtöbbet adták a hazánkért: az életüket – hangsúlyozta Igrecz Katalin, a Bánfalváért Baráti Kör elnöke. – Nekik köszönhetjük, hogy itt lehetünk, hogy szabadok vagyunk. Ezért különös feladat minden esztendőben ez a nap, amikor megemlékezünk az ő áldozatukról – mondta, majd hozzáfűzte: több szervezet is rendszeresen segít nekik abban, hogy méltó módon róhassák le tiszteletüket. 

- Nekünk embereknek kötelességünk az, hogy emlékezzünk – emelte ki beszédében Németh Attila, Sopronbánfalva plébánosa. – Ugyanis a hatalmas teremtett élővilágból csupán mi vagyunk képesek arra, hogy az emlékezetünket kifejezzük tiszteletadással. Gyújtsunk hát mécsest ma ennél a csodálatos emlékműnél, hogy a szerény lángok visszasugározzák számunkra azt a csodálatos fényt, amely Krisztus feltámadásakor eleinkre ragyogott. Talán ez a gesztus segít majd enyhíteni a megboldogult katonák fájdalmát, amit akkor éreztek, amikor szeretteiktől messze felemésztette őket a háború pokla – zárta így gondolatait a plébános.

A megemlékezésen részt vett Táp Lászlóné önkormányzati képviselő is.

Németh Attila plébános
Németh Attila plébános

Legnépszerűbb cikkek