| 2016. január. 22. | 2 perc olvasás

Gyorsabb és pontosabb diagnosztika

A Soproni Gyógyközpont 2015 végén indult, 600 millió Ft-os gép-műszer fejlesztési programjának keretében megújult a Patológiai osztály eszközparkja.

Az ország egészségügyi intézményei közül mindössze 4 helyen – köztük Sopronban – működik mostantól olyan nagy kapacitású, 250 szövettani metszet egyidejű, digitális feldolgozására alkalmas szkenner (Pannoramic 250 Flash), mely a rutin leletezésben a telepatológia gyakorlati megvalósítását teszi lehetővé – mondta el a sajtó képviselőinek tartott bemutatón Dr. Ringelhan Birgit, a Patológiai Osztály osztályvezető főorvosa.

A műszer a hagyományos módon, mikroszkóppal vizsgálható szövettani metszetet számítógépen értékelhető óriásképpé alakítja, amelyet egyszerre akár több szakember is vizsgálhat. A rögzített kórszövettani esetek a világhálón keresztül akár egy távoli számítógépen is elérhetők a szakemberek számára – fejtette ki a főorvos. A különböző ellátó helyek közti on-line kapcsolat segíti a szövetminták magas szintű, komplex kiértékelését is. A digitális technika rendkívüli előnye, hogy egyszerre kezelhető több száz szövetminta, az összes ahhoz tartozó betegadattal (pl. egyéb képalkotó leletekkel) együtt – tette hozzá.

A diagnosztikai munkát segíti a Nyugat-magyarországi Egyetemmel kiépült együttműködés is, hiszen az osztály 5 kiválóan képzett patológusa számára a kórházból elérhető az egyetemi könyvtár adatbázisán keresztül a legfrissebb patológiai szakirodalom – emelte ki Dr. Ringelhan Birgit.

A pályázati forrásból egy ún. kriosztát készüléket is kapott a Patológiai osztály, mellyel fagyasztott metszeteket lehet előállítani. Az eljárás a hagyományos szövettani elemzésnél jóval gyorsabb, ezért elsősorban a műtétek alatt kivett szövet vagy sejtminták azonnali analizálására használják.  A különféle sebészeti beavatkozások közben csőpostán átküldött vizsgálati anyagok gyors (kb. 10 perc alatti) elemzése nemcsak a diagnózis megállapítását segíti, hanem a műtét további kimenetelét is meghatározza. 

 

Az osztályra érkezett egy automata szövetfeldolgozó berendezés is, mellyel egyszerre akár 120 szövettani minta kémiai előkészítése történhet meg. A műszer a kis próbakimetszések (biopszia) során nyert vizsgálati anyagok feldolgozását lényegesen gyorsítja, így a betegek is hamarabb kapják meg leleteiket – hangsúlyozta az osztályvezető főorvos.

Az eszközállomány egy új mikrotómmal is gazdagodott, amivel a szövettani metszeteket készítik.


Fotók: Soproni Gyógyközpont

A beruházás részeként az osztály holttesthűtő kapacitása 8 új férőhellyel bővült.

A mostani eszközfejlesztés hozzájárul a diagnosztikai folyamatok gyorsításához, lerövidíti a leletátfutási időt és elősegíti a betegellátás színvonalának további javulását.

Legnépszerűbb cikkek