| 2020. január. 17. | 2 perc olvasás

Győzelem a nemzetközi porondon

A Sopron Basket az első percektől dominálva, kiváló védekezéssel 66-56-ra legyőzte a spanyol bajnoki címvédő Spar Citylift Gironát az Euroliga 10. fordulójában.

Óriási tét mellett dobták fel a labdát, miután mindkét csapat az első kilenc fordulóban 3-3 győzelmet szerzett. Minden józan számítás szerint a vesztes jelentős lépéshátrányba került. Jól reagált a tétre a Sopron. Jelena Brooks triplája vezette fel a meccset, melyre honfitársa Sonja Petrovic válaszolt. Ezt követően fokozatosan a magyar bajnok fölénye rajzolódott ki. A mieink első nyolc mezőnykísérletéből öt sikeres lett, így 12-5-nél már spanyol időkérés szakította meg a játékot. Ez nem törte meg Gáspár Dávid tanítványainak lendületét és így az első negyed végére 23-12-re ellépett a Sopron. Briann January, aki éppen Gironában szenvedett ősszel sérülést, már 9 pontnál járt, de csapatszinten a négy tripla és az öt szerzett labda is kiemelkedő volt.


fotó: Tóth Zsombor

A második szakaszra sem változott a mérkőzés képe. A Sopron Basket a játék minden elemében riválisa fölé nőtt. A negyed közepén 30-15-nél már kétszer annyi pontja volt a magyar csapatnak, mint a spanyol ellenfelének. Ekkor időt is kértek a vendégek. A küzdős, kemény megmozdulásoktól sem mentes találkozón Fegyverneky Zsófia duplája után 41-21-nél érte el a lélektani 20 egységet a differencia. A félidő hajrájában Laia Palau kireklamált egy technikait, ami jól mutatja: mennyire feszült volt a Girona. A 42-21-es félidei eredményt Brooks büntetője alakította ki, akinek ez már a 14. pontja volt ezen az estén. A különbséget hűen szemléltette a félidei statisztika. Amíg a Sopron 7 gólpassznál, 5 szerzett labdánál és mindössze 4 eladottnál, addig a spanyoloknak a 6 gólpasszra és az 1 szerzett labdára, 15 eladott jutott.


fotó: Tóth Zsombor

A félidő az időmérő szerkezet meghibásodása miatt a megszokottnál hosszabbra nyúlt. Minden ilyen kényszerszünetnek megvan a veszélye, hogy kizökken a csapat. Ezt a mai Sopront azonban semmi nem bizonytalaníthatta el. Naignouma Coulibaly szerezte az első pontokat, de erre Briann January válaszolt. Harcos percek következtek, a harmadik negyed középső szakaszát egy pontszegényebb időszak uralta. Végül 44-26 után 9-4-es sorozattal zárta ezt az etapot a magyar csapat.

A 53-30-ról induló utolsó 10 perc elején pedig ehhez még egy ugyanilyen futást hozzátett a magyar csapat, 62-34-re alakítva az állást. Minden előzetes várakozást felülmúlt a játék képe és a számszerű eredmény is. Az utolsó percekre egy kicsit visszaesett a ritmus támadásban, de már csak arra kellett figyelni, hogy minimum 7 pont megmaradjon az előnyből és az egymás elleni összevetés is a Sopron javára alakuljon kedvezően. Ezt sikerült elérni, így a legszebb várakozásokat is túlszárnyaló estén rendkívül értékes sikert ünnepelhettek a mieink.

Eredmény

Sopron Basket – Spar Citylift Girona 66-56 (23-12, 19-9, 11-9, 13-26)

Legjobb dobók

Sopron Basket: Jelena Brooks 16/3, Briann January 14/9, Fegyverneky Zsófia 11.

Spar Citylift Girona: Sonja Vasic 13/3, Adaora Elonu 12, Magali Mendy 10/6.

Legnépszerűbb cikkek