| 2023. október. 14. | 1 perc olvasás

Gyulai Líviusz Kossuth-díjas grafikusművész műveiből nyílt kiállítás

A lélek derűje – ezzel a címmel nyílt kiállítás Gyulai Líviusz Kossuth-díjas grafikusművész műveiből a Munkácsy teremben. A tárlat október 29-ig hétfő kivételével mindennap 10:00 és 18:00 óra között tekinthető meg a Liszt Központban.

Gyulai Líviusz, a magyar grafika nagy generációjának egyik képviselője 2021-ben hunyt el. A Kossuth-díjas grafikusművész pályafutása alatt legkevesebb ötszáz könyvet illusztrált, emellett számos animációs filmet is létrehozott, de előszeretettel készített játékos, ironikus felfogású – és sokszor archaizáló – tollrajzokat, rézkarcokat, linómetszeteket és litográfiákat is. Minden műfajban maradandót alkotott.  

fotó: Griechisch Tamás

A nemzet művészének alkotásaiból „A lélek derűje” címmel nyílt kiállítás a Munkácsy teremben szombaton. A tárlat megnyitóján dr. Farkas Ciprián köszöntötte a résztvevőket.

fotó: Griechisch Tamás
Sopron számos rangos kiállításnak és művészeti eseménynek adott otthont az elmúlt években. Nagy öröm számunkra, hogy 1997 és 2009 után Gyulai Líviusz Munkácsy Mihály- és Kossuth-díjas grafikusművész művei ismét hazatértek Sopronba

– hangsúlyozta Sopron polgármestere.

A rendezvényen Tóth Éva önkormányzati képviselő, kulturális tanácsnok is részt vett.

fotó: Griechisch Tamás

A tárlatot Képiró Ágnes művészettörténész nyitotta meg.

Gyulai Líviusz rendkívül gazdag életművéből mintegy 100 alkotást tekinthetnek meg Sopronban az érdeklődők. A grafikusművész bátran alkalmazta az egyedi grafikai technikákat. Alkotásai között tollrajzok, vegyes technikájú képek, litográfiák és rézkarcok is szerepelnek

– tudtuk meg Képiró Ágnestől.  

fotó: Griechisch Tamás

A kiállítás kísérőprogramjaként, október 26-án 17 órától Berecz András mesemondó és folklórkutató rendkívüli tárlatvezetéssel készül a művészetkedvelőknek. A kiállítás zárónapján, október 29-én 16 órától a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar kamarazenekar koncertjét tekinthetik meg az érdeklődők a Munkácsy teremben.

fotó: Griechisch Tamás
fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek