| 2018. április. 4. | 4 perc olvasás

Ha jól választunk gyógyír, ha mellényúlunk halálos méreg - A medvehagyma titkai

Gyógyír megannyi bántalomra, és megannyi fogáshoz felhasználható ínyencség, amely ötvözi a fokhagymát és a parajt – ez a medvehagyma. A csodanövény a Sopront övező erdőkben is végtelennek tetsző szőnyegeket alkot. Mielőtt azonban bárki nekivágna, hogy teliszedje vele a kosarát, érdemes pár roppant fontos részletet tudnia – például, hogy milyen részleteket kell ahhoz szem előtt tartania, hogy ne tévessze össze egy súlyosan mérgező növénnyel. Zöld város című rovatunkban részletesen bemutatjuk a medvehagymát, és fényt derítünk minden ezzel kapcsolatos érdekességre!

Falánk óriások ínyencfalatja

Ez a növény onnét kapta a nevét, hogy a medvék legszívesebben egész nap ezt habzsolnák. Ugyan városunk környékén nem laknak efféle falánk óriások, a medvehagymának errefelé is van természetes rajongója: a vaddisznó is vígan dézsmálja ezt a kuriózumot – szerencse, hogy végül nem ez alapján keresztelték el…

Gasztronómiai kincs

Medvehagymás pogácsa, medvehagymás krémleves, húsvéti kalács medvehagymával – csupán pár azon különlegességek közül, amit a gasztronómiai kuriózumként is nyilvántartott növényből el lehet készíteni. Ez az ínyencség pikáns módon ötvözi a fokhagymát és a parajt.

A milliószám növő medvehagyma végtelenbe nyúló élénkzöld szőnyegként ékesíti az erdők alját
A milliószám növő medvehagyma végtelenbe nyúló élénkzöld szőnyegként ékesíti az erdők alját

 A „természet belgyógyásza”

Azonban a medvehagyma sokkalta több ínycsiklandó fűszernél – rendkívül sokrétű gyógynövény egyben. – Jól elbánik a hólyag, a vese, a gyomor és a belek bajaival, gátolja a véralvadást, és gyógyír az idegrendszer problémáira is – sorolta fel a medvehagyma jótékony hatásait Varga Mária növényvédelmi szaktanácsadó.

Nem ott nő, ahol sejtetnénk

A medvehagyma meglepetéseinek tarsolya azonban ezekkel még nem ért véget – ha szeretnénk gyűjteni belőle, ne ott keressük, ahol a legtöbb másik növényt, ugyanis az észérveket meghazudtoló helyen nő. - Sok másik virággal ellentétben a medvehagyma az árnyékot kedveli, tehát a fákkal sűrűn benőtt területeken, főleg tölgyesekben és bükkerdőkben találkozhatunk vele a legkönnyebben – fejtette ki Varga Mária. A kikelet becses kincse Sopron környékén kifejezetten gyakori – végtelenbe nyúló élénkzöld szőnyegként ékesíti a várost övező erdők alját.

Varga Mária növényvédelmi szaktanácsadó rávilágított a természet becses kincsének számos gyógyhatására
Varga Mária növényvédelmi szaktanácsadó rávilágított a természet becses kincsének számos gyógyhatására

 Ha nem jól választunk, az életünkbe kerülhet!

A medvehagyma már kora tavasszal kicsábítja a kalandorkedvűek apraja-nagyját az erdőbe. A rutinosabb erdőjárók tudják: ez így van rendjén, ugyanis ha szeretnénk élvezni ennek a növénynek a pozitívumait, érdemes időben nekivágni az erdőnek. Egyfelől, a szakértők szerint mire elkezd bimbózni, elveszíti erejének legjavát, másrészről így nehezebben tévesztjük össze a gyöngyvirággal, amely még épp, hogy csak kikukucskál az anyaföldből. Márpedig ha valamikor, akkor ebben az esetben érdemes szemfülesnek lenni, ugyanis ennek a tévedésnek azonban bizony a fele sem tréfa!

Ugyan a gyöngyvirág is gyógynövény, amelynek hatását már nagyon régen felfedezték, s mind a mai napig használják szívelégtelenség kezelésére. - A gyöngyvirágnak minden része súlyosan mérgező anyagokat, szívre ható glikozidokat tartalmaz – hangsúlyozta Dr. Csiszár Ágnes, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara Növénytani és Természetvédelmi Intézetének docense. – Ezt a növényt semmiképpen sem szabad házi szerként alkalmazni, ugyanis akár már nagyon kis mennyiségben is halálosan mérgező lehet – fűzte hozzá a szakértő, aki rávilágított egy szörnyű tényre is: olyan eset is ismert, hogy a gyöngyvirágcsokor alól megivott víz okozott halálesetet...

Dr. Csiszár Ágnes, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara Növénytani és Természetvédelmi Intézetének docense mutatja a medvehagymát
Dr. Csiszár Ágnes, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara Növénytani és Természetvédelmi Intézetének docense mutatja a medvehagymát

 Az ördög a részletekben rejlik

A gyöngyvirág és a medvehagyma között számos különbség van, amelyek megismerésével elkerülhetjük a két növény összetévesztését. Fontos különbség, hogy a gyöngyvirágnak nem hagymája, hanem kúszó gyöktörzse van. - Alapvető ismertetőjele még a medvehagymának az is, hogy ha megtépjük a vékony leveleit, semmivel össze nem téveszthető, markáns hagymaillatot érzünk – világított rá a fontos tényre Dr. Csiszár Ágnes. - Szintén megkönnyíti az elkülönítést, hogy a medvehagymának hosszú levélnyele van, míg a gyöngyvirág levelei szélesebbek, és merevebbek – mondta a szakértő, majd menten hozzáfűzte: ha pedig a növények már szirmaikat bontották, lehetetlen azokat összekeverni. A medvehagyma szirmai ernyőben nyílnak, míg a gyöngyvirág illatos, harang alakú virágai bókoló, oldalra hajló fürtben.

Ha a növények szirmaikat bontják, már könnyű azokat megkülönböztetni - képünkön a gyöngyvirág
Ha a növények szirmaikat bontják, már könnyű azokat megkülönböztetni - képünkön a gyöngyvirág

 +1 fontos tudnivaló

A medvehagyma szedésénél rendkívül fontos, hogy kettő kilogrammnál többet tilos leszakítani. Aki töménytelen mennyiségben szeretne ezzel a növénnyel foglalkozni, annak tálcán kínálkozik az ínyencségből készült fogásokat is felvonultató Balfi Medvehagyma Fesztivál, amely április 7-én, 12 órakor kezdődik a Fő utca 5-ös szám alatt.

Legnépszerűbb cikkek