| 2022. július. 14. | 1 perc olvasás

Ha lemaradt a látványos égi jelenségről, most megmutatjuk!

Magyar idő szerint szerdán este 11 órakor mintegy 357 ezer kilométer távolságra volt tőlünk a Hold, ami azt jelenti, hogy égi kísérőnk mintegy tíz százalékkal nagyobbnak és 30 százalékkal fényesebbnek tűnt, mint amekkora a telihold szokott lenni. Megmutatjuk milyen gyönyörű volt!

Évente változik, hogy az égi jelenség hány alkalommal fordul elő, legutóbb idén június 14-én volt megfigyelhető, a legközelebbi szuperhold pedig 2023. augusztus 1-jén lesz látható – mondta korábban az MTI érdeklődésére Szabó Olivér Norton, a Svábhegyi Csillagvizsgáló csillagásza.

A látványos jelenséget az okozza, hogy a Hold és a Föld távolsága változó, mivel a Hold Föld körüli pályája nem kör, hanem ellipszis alakú. Szuperhold akkor fordul elő, amikor a Hold a Földhöz legközelebb esik, egy időben a teliholddal. Ez a távolság a júliusi telihold idején mintegy 357 258 kilométer.

Teliholdak a Föld körül:

Repülőgép halad el a Hold előtt telihold idején, 2022. július 13-án a wisconsini Milwaukee felett (Fotó: MTI/AP/Morry Gash)
Telihold a Szentpétervár közelében fekvő Putyilovóból fényképezve 2022. július 13-án (Fotó: MTI/AP/Dmitrij Loveckij)
Telihold a toledói Alcázar középkori erőd felett 2022. július 13-án (Fotó: MTI/EPA/EFE/Angeles Visdomine)
A Hold világít a város fényei között telihold idején, 2022. július 13-án az észak-görögországi Aigióban (Fotó: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz)
Telihold Bagdad felett 2022. július 13-án (Fotó: MTI/AP/Hadi Mizban)

Legnépszerűbb cikkek