Ha május vége, akkor pipacs!

Ugyan az elmúlt napokban nem feltétlenül a késő tavaszi idő dominált, de ennek ellenére a természet így is pompás látvánnyal kecsegteti a figyelő szempárokat.

Beköszöntött a pipacsszezon. A Fertő Hanság Nemzeti Park megannyi látványossága közül most a pipacsok kerültek előtérbe. A nemzeti park közösségi felületén tett közzé néhány képet, amelyek Fertőújlakon, és Sarródon készültek.

A pipacs vagy vadmák (Papaver rhoeas) a boglárkavirágúak (Ranunculales) rendjébe, ezen belül a mákfélék (Papaveraceae) családjába tartozó faj. A pipacs elterjedési területe Dél- és Közép-Európa.

A pipacs feltűnő és ismert, 30–80 centiméter magas, egyéves növény. Levelei szárnyasan, mélyen szeldeltek, durván fűrészes szélű szeletekkel, a szárral és a virágkocsánnyal együtt rásimuló vagy elálló serteszőrösek.
A végálló virágok átmérője 5–8 centiméter.
Mindegyik virágnak négy lángvörös sziromlevele van, a tövén fekete folttal. Termése fordított tojás alakú, kopasz, többrekeszű, lyukakkal nyíló tok, amit népiesen „borstartónak” neveznek. Sérülés esetén fehér, tejszerű nedvet ereszt magából.

Magját sütemények és saláták ízesítésére, salátaolaj készítésére használják. Leveleit nyersen vagy főzve fogyasztják (mint a spenótot), de csak a virágbimbók kifejlődése előtt. Virágszirmait vörös ételfesték készítésére, szirupkészítésre használják. Régen bort is színeztek vele.

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek