„Ha Selmec hív, mi ott leszünk” - fáklyás megemlékezés

Bányászlámpák és fáklyák fényénél tartották meg az erdész-bányász találkozót a Soproni Egyetem Botanikus Kertjében, ahol régi emlékek felidézésével, együtt ünnepelték a Miskolci Egyetem és a Soproni Egyetem hallgatóinak a sok évtizedes barátságát.

A Miskolci Egyetem vezetése és számos diák is ellátogatott Sopronba, hogy közösen ünnepeljék sok évtizedre visszanyúló barátságukat, hagyományaikat. 
Az ünnepséget a Soproni Egyetem Botanikus Kertjében található Őrtüzek emlékműnél tartották, amelyet 90 éve állítottak a diákok az elesett főiskolás felkelők, Machatsek Gyula, Szechányi Elemér és a később elhunyt Domsitz Ferenc tiszteletére. 

- Az ősforrás Selmecbánya, ahol 150 évig együtt tanultunk a bányászokkal, kohászokkal, erdészekkel. Az első világháború utáni összeomlást követően menekülnünk kellett, és 1919 tavaszától Sopronban folytattuk. A diákság szerepe akkoriban meghatározó volt abban, hogy a nyugat-magyarországi felkelés eredményesen zárult és az 1921. évi népszavazáshoz vezetett, amely a Trianoni békediktátum ellenére döntötte el Sopron sorsát, és ennek eredményeképpen megmaradhatott magyarnak – részletezte Szemerey Tamás, a Soproni Egyetem nyugalmazott mestertanára. 
 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek