| 2021. október. 25. | 3 perc olvasás

Ha tényleg élni vágyunk, rögtön ki kell próbálnunk!

Ezzel a W. H. Auden angol írótól származó idézettel vezeti be Csíkszentmihályi Mihály egyik legismertebb kötetét: Az öröm művészete – Flow a mindennapokban. A magyar-amerikai pszichológus, egyetemi professzor 2021. október 20-án hunyt el kaliforniai otthonában, 87 éves korában. Az MTA külső tagja, megkapta a Magyar Érdemrend nagykeresztjét, Széchenyi- és Prima Primissima díjas.

Nevét a világ minden táján jól ismerik, mint a flow (áramlat) élmény, a kreativitás és a tehetség titkának kutatóját. Bár kitartó kutatásainak, tanulmányainak eredményeit csak 60 éves korában ismerték el, ő soha nem adta fel, mindvégig kitartóan végezte munkáját, töretlen hittel elméletei helyességében.

„A képesség, hogy valaki tud kitartani az akadályok ellenére is, az a tulajdonság, amit az emberek legjobban csodálnak másokban, és jogosan: valószínűleg ez a legfontosabb jellemvonás, amelynek birtokában nemcsak sikereket érhetünk el, de még élvezni is fogjuk az életet.”

Martin Seligman pszichológussal együtt a pozitív pszichológia úttörőjeként tartják számon. A pozitív pszichológia fiatal, alig több, mint két évtizedes fogalom. Célja a lelkileg egészséges embert segíteni abban, hogy megtanulja képességeit és körülményeit minél jobban kibontakoztatni. Ezáltal magasabb életminőséget ér el, boldogabb az életében. Szakít azzal a gyakorlattal, hogy a pszichológia csak a lelki betegségek gyógyításával foglalkozik.

Mi is az a flow élmény?

„A flow soha nem lehet a cél - csak eredmény lehet.”

Csíkszentmihályi néhány más kutatóhoz hasonlóan az emberi boldogság titkát kereste. Ezen az úton személyes élményei indították el. 10 éves gyerekként, a háború alatt szöget ütött fejébe, hogy egyesek az állandó veszély, nyomorgás mellett is képesek mosolyogni, örülni az élet apró örömeinek; míg mások nem tudnak az állandó szorongásból kilépni. Megjegyezte azt is: egyszer úgy belemerült a nagynénjétől tanult sakkozásba, hogy nem vette észre közben a bombatámadást. Annak ellenére sem, hogy a szomszédos épületet is eltalálták.

Később festőket figyelt meg, akik alkotás közben mintha transzba estek volna: órákon át képesek voltak környezetükről és éhségről-szomjúságról megfeledkezve tevékenységükbe merülni.

Cserkészként ő maga is átélte aztán ezt az élményt hegymászás közben.

Pszichológusként így határozta meg a flow-t: az elme működésének olyan állapota, amikor az ember teljes mértékben elmerül abban, amit csinál, koncentrációját a maximálisra fokozza, eközben szinte megszűnik környezetét és az idő múlását érzékelni. Magát a tevékenységet élvezi, ami egyben belülről fakadó jutalmat is jelent számára, ezért öröm, boldogság tölti el. Jellemzően a flow-ban végzett tevékenység kimagasló eredménnyel is jár.

Ez utóbbi miatt olyan nagy a jelentősége, hogy valaki a flow állapotában tudjon tevékenykedni, azaz önmagáért élvezze azt, amit csinál. Így az iskolai, üzleti életben, az alkotói munkában és a sport területén egyaránt kiváló eredményeket lehet elérni. Ráadásul úgy, hogy az a tevékenység végzője számára is élvezetet okoz. Csíkszentmihályi e területeket külön-külön is kutatta, több kötetet jelentetett meg e témakörökben. Eredményeit, módszereit a világ számos országában jól hasznosítják az oktatásban, üzleti életben, sportolók edzésében.

A pszichológus professzor szerint a flow-ban végzett cselekvés jelentősebb forrása az emberi boldogságnak, mint a passzív pihenés. (Ami persze nem azt jelenti, hogy ne lenne szükség a megfelelő mennyiségű pihenésre, kikapcsolódásra is!)

„A gyerekek természetes módon tudnak a flow állapotába kerülni. Azért tanulnak gyorsan, mert izgalmasnak találják a tanulást. Egy csecsemőnek nem kell fizetni, hogy megtanuljon beszélni vagy járni, természetes késztetés él benne, hogy tökéletesítse a tudását.”

Íme, néhány gyakorlati ötlet, melyek segítik a flow-élmény elérését tevékenységed során:

  • Magára a tevékenységre koncentrálj, ne a célra. Sokkal jobb eredményt fogsz így elérni.
  • A koncentrációt is lehet tanulni, mégpedig úgy, ha napi tevékenységeid során is (autóvezetés, főzés…) törekszel csak arra figyelni, amit éppen csinálsz. Figyelmünk hajlamos elkalandozni, ha rajtakapjuk magunkat, tudatosan irányítsuk vissza az adott cselekvésre.
  • A választott tevékenység legyen összhangban képességeiddel. Ha túl könnyű a feladat és nincs benne kihívás, nem fogsz eljutni az áramlatba, mert nincs szükség hozzá a teljes figyelmedre. Ha pedig túl nehéz, azon fogsz gondolkodni, hogy nem tudod megoldani, netán ostorozod magad emiatt és végül eluralkodik rajtad a csalódottság.
  • Amikor nekilátsz a feladatnak, próbáld az elején tudatosan kizárni a környezeti ingereket és amennyire tudod, saját másirányú gondolataidat is. A szétszórtság, szorongás, unalom a flow ellen dolgozik. Ezek tudatos leküzdésében segít, ha foglalkozol meditációval vagy mindfulness gyakorlatokkal. Aztán egyszer csak „beránt” az áramlat és meg minden szinte magától.
  • Higgy magadban, képességeidben. Cselekedj határozottan, magabiztosan.
  • Ha végeztél, éld meg az örömödet, ne lépj azonnal tovább a következő feladatra!

Végezetül útravalónak egy kis fejtörő:

„Az érdek nélküli érdeklődés nélküli élet érdektelen.”

/A cikkben szereplő idézetek - a címsor kivételével - Csíkszentmihályi Mihálytól származnak./

Forrásjegyzék:

1.Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete – Flow a hétköznapokban. Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2009.

2. https://hu.wikipedia.org/wiki/Cs%C3%ADkszentmih%C3%A1lyi_Mih%C3%A1ly

3. https://hu.wikipedia.org/wiki/Flow-%C3%A9lm%C3%A9ny

4. https://www.citatum.hu/szerzo/Csikszentmihalyi_Mihaly

5. https://www.ted.com/talks/mihaly_csikszentmihalyi_on_flow?language=hu#t-62479

borítókép: könyvesmagazin.hu

Legnépszerűbb cikkek