| 2020. január. 17. | 2 perc olvasás

Hálás a soproniak kedvességéért az amerikai vendégprofesszor

Az elmúlt fél évben Richard Allan Allday amerikai professzor tartott kurzusokat a Benedek Elek Pedagógiai Karon. A kutató és családja a Magyar–Amerikai Fulbright Bizottság pályázatán keresztül érkezett Sopronba. A vendégoktató az amerikai kultúráról tartott kurzust a nagyközönségnek, valamint viselkedésproblémákkal küzdő gyermekkel foglalkozó pedagógusoknak is átadta tapasztalatait.

Richard Allan Allday az Egyesült Államokból a Kentucky Egyetem kisgyermekneveléssel, gyógypedagógiával és rehabilitációs tanácsadással foglalkozó intézetéből érkezett Sopronban 2019 nyarán. Az itt szerzett tapasztalataiból a professzor kiemelte: a helyiek kedvessége igazán megkapó volt számára.

- A hallgatók nagyon tisztelettudóak! Olyan kedves dolog volt, amikor egyenként mindegyikük köszöntött mikor találkoztunk, vagy elsétáltunk egymás mellett, és ahogy megtanultak egy keveset angolul, már úgy köszöntöttek, ez nagyon jólesett -mondta a kutató.

Dr. Allan Allday professzor családja körében. Felesége Carrie, gyermekei: Luke, Solomon és Noah.
Dr. Allan Allday professzor családja körében. Felesége Carrie, gyermekei: Luke, Solomon és Noah.

 - Az egész közösség nagyon kedves volt, Luke fiúnk pedig óvodába is járhatott itt - mesélte a professzor felesége Carrie, aki hozzátette: a gyerekeknek a Tűztorony „megmászása” volt a legnagyobb élmény és mindig megcsodálták a legendás épületet, amikor kivilágították esténként.

A család a magyar gasztronómiától is el volt ragadtatva. Kedvenc fogásuk a pörkölt volt nokedlivel.
A család a magyar gasztronómiától is el volt ragadtatva. Kedvenc fogásuk a pörkölt volt nokedlivel.

Allan Allday búcsúestjéről az alábbi videóban láthat beszámolót:

A professzor komoly tudományos munkát végzett a városban szakterületével, az alkalmazott viselkedéselemzéssel kapcsolatban.

- Sopronban és Csornán is konkrét esetelemzéseket készítettem. Sajátos nevelési igényű, beilleszkedési és tanulási zavarokkal küzdő gyermekekről értekeztünk a tanárokkal. Szakmai téren az egyik legnagyobb jutalom számomra az volt az ittlétem során, hogy ellátogathattam ezekbe az intézményekbe, hogy megoszthattam a szakemberekkel azt a gyakorlatot, amit az Egyesült Államokban használunk. Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam a pedagógusoktól - mondta Allan Allday.

A kutató a nagyközönségnek is tartott nyílvános kurzust az amerikai kultúráról.

Legnépszerűbb cikkek