| 2019. február. 21. | 1 perc olvasás

Hallássérült gyermekek bizonyították tehetségüket Sopronban

Szájról olvasás és szövegértő olvasás – ebben a két versenyszámban mérték össze tudásukat hallássérült tanulók a Hanyvári Pál Kommunikációs Emlékversenyen. A Tóth Antal Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény 33. alkalommal rendezte meg az országos tanulmányi versenyt. A megmérettetésen a magyarországi hallássérült gyermekeket oktató speciális intézmények diákjai, illetve a halló gyermekekkel együtt tanulók is részt vettek.

Jelnyelvvel kísért dallal köszöntötték a Tóth Antal EGYMI diákjai az országos kommunikációs versenyre érkezett társaikat. A megmérettetést Marek János tankerület igazgató nyitotta meg.

 - Ez nekünk hatalmas büszkeség, a gyermekeknek pedig óriási élmény – emelte ki Marek János, a Soproni Tankerületi Központ Igazgatója. - Magyarország összes intézményéből várunk ilyenkor versenyzőket, és idén is számos intézmény tanulói jöttek el erre a játékos, ugyanakkor hasznos tartalommal megtöltött vetélkedőre – fejtette ki.  

 - A versenyszámok kettő kategóriára oszlanak – tudtuk meg Tscheki Katalintól, a Tóth Antal EGYMI igazgatójától. - Az egyik kiemelt versenyszám a szájról olvasás, hiszen a mindennapokban is ennek a képességnek a birtokában tudnak boldogulni a hallók világában a hallásukban károsodottak. A másik pedig a szövegértő olvasás, amely hasonlóan elengedhetetlen a boldoguláshoz.

A magyarországi hallássérült gyermekeket oktató speciális intézményekből érkezett diákok mellett halló gyermekekkel együtt tanulók is részt vettek. - Én márt háromszor is voltam itt – emlékezett vissza Süveges Máté, aki a győri Kovács Margit Általános Iskola tanulója. - Kétszer voltam első, szóval szerintem kellő lelkesedéssel és odafigyeléssel könnyedén lehet teljesíteni a kihívásokat – emelte ki.

A tanulmányi verseny pénteken szakmai konferenciával zárul, ahol híres fogyatékkal élőkről, valamint az internethasználat veszélyeiről hallhatnak előadásokat a szakemberek.

Legnépszerűbb cikkek