| 2021. október. 19. | 1 perc olvasás

Halott menekülteket találtak egy kisbuszban Ausztriában

Még jelenleg is nagy erőkkel keresik azt az embercsempészt, aki kedden 28 menekültet szállított furgonjával Magyarországról Ausztriába. A „Kronen Zeitung“ információi szerint a Cinfalvai/Siegendorf Puszta területén járőröző katonák tartóztatták fel a kisbuszt, melynek rakterében két halottat is találtak.

Kedden az osztrák-magyar határ közvetlen közelében, a Cinafalvai Puszta területén tűnt fel az a kisbusz, melyet igazoltatás céljából állítottak meg a járőröző katonák. A jármű vezetője elmenekült a helyszínről, őt még mindig nagy erőkkel keresik a hivatalos szervek. A keresésben a magyar rendőrség is részt vesz. Az intézkedés során 28 illegális menekültet találtak a katonák a jármű rakterében. Két személy közülük nem élte túl az utat, ők már halottak voltak, mikor a katonák megtalálták őket. A többi 26 személyt elfogták, és átadták a rendőrségnek.

A sofőr elmenekült a helyszínről, és most helikopterekkel is keresik. Az akcióba a magyar hatóságok is részt vesznek.

A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a gyanúsítottnál fegyver is lehet. Idén eddig csak Burgerlandban 13 ezer menekültet fogtak el – közölte az M1 Híradója.

Burgenland tartományban korábban is történt már hasonló tragédia. 2015. augusztus 27-én az Asfinag autópálya-gondnokság egyik munkatársa fedezte fel az A4-es autópályán Pándorfalu/Parndorf mellett azt a 7,5 tonnás hűtőkocsit, melyben 71 illegális menekült holttestét találták meg. A három tettest azóta elfogták és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. A Burgenlandi Igazságügyi Hiavatal szerint a hermetikusan lezárt hűtőkocsiban legfeljebb három órára elegendő levegő állt a 71 személy rendelkezésére. Napokig eltartott, amíg a holttesteket ki tudták emelni a járműből, és hónapokig tartott az azonosításuk is. Az embercsempészek felett Magyarországon, Kecskeméten ítélkeztek, mivel a szerb határon a hűtőkocsiba zsúfolt menekültek már Magyarország területén életüket vesztették. Az ügy nemzetközi szinten is nagy figyelmet kapott. Néhány nappal a pandorfalvi tragédia után indult meg a menekülthullám. Tízezrek indultak útnak, hogy a Balkánon és Ausztrián keresztül Németországba jussanak.

Legnépszerűbb cikkek