| 2020. április. 8. | 1 perc olvasás

Hamarosan érkezik a segítség a soproni cégekhez is

A rendszerváltás óta tapasztalt legnagyobb gazdaságvédelmi akciótervet indította el a magyar kormány a koronavírus-járvány negatív hatásai ellen- ezt mondta Barcza Attila szerdán, egy helyi vállalkozásnál tett látogatása alkalmával. Sopron és térsége országgyűlési képviselője kiemelte: a részletek kidolgozása folyamatban van, de mindenképpen érkezik a segítség a cégekhez, annak érdekében, hogy meg tudják tartani munkaerejüket.

A koronavírus-járvány miatt jelenleg 30 százalék visszaesést tapasztalnak egy soproni nemzetközi fuvarozással foglalkozó vállalkozásnál. A Gönczi Kft.-t 1987-ben alapították és jelenleg is családi tulajdonban van, megbízásaik nagy része Németországból és Ausztriából származik. Ugyan azt még nem látják, milyen további hatással lesz rájuk a járvány, de dolgozótól egyelőre nem kellett megválniuk, tudtuk meg Gönczi Gábor ügyvezetőtől.

A vállalkozás telephelyén Barcza Attila Sopron és térsége országgyűlési képviselője kiemelte: a rendszerváltás óta tapasztalt legnagyobb gazdaságvédelmi akciótervet indította el a magyar kormány a koronavírus-járvány negatív hatásai ellen. A részletek kidolgozása folyamatban van, de mindenképpen érkezik a segítség a cégeknek, ami lehetővé teszi számukra, hogy könnyebben tartsák meg munkaerejüket. -Ha munka van, akkor minden van! Nagyon fontos, hogy lendületben maradjon a gazdaság, a soproni vállalkozások meg tudják tartani a munkaerejüket, ha az nem sikerül, akkor pedig a lehető leghamarabb talpra tudjanak állni, ezért a magyar kormány mindent megtesz – hangsúlyozta Barcza Attila.

A kormány intézkedései biztatóak – így látja Tóth Kálmán, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, aki hozzátette: örömteli, hogy a kamara javaslatai is láthatóak a csomagban.  - A jelenlegi helyzet megoldásában „harmadolási” elvet célszerű követni a munkáltatóknak: részt kell vállalni ebben az államnak, a munkaadónak és a munkavállalónak egyaránt - hangsúlyozta az alelnök.

 

Gazdaságvédelemre 5 pontos csomagot állított össze Magyarország kormánya. Bejelentették, hogy a rövidített munkaidőben dolgozók után 3 hónapig 70 százalékos bértámogatást vállal az állam. A munkahelyek védelmét adókönnyítésekkel és az adminisztrációs kötelezettségek enyhítésével is támogatja a kormány. Az ország számára legfontosabb iparágak jelentős többlettámogatásokra, a munkaadók hitelgarancia- és tőkeprogramokra számíthatnak.

Legnépszerűbb cikkek