| 2018. április. 18. | 2 perc olvasás

Hamarosan újra őrölhet a Kárpáti-malom!

A Kárpáti-malom tulajdonosai folyamatosan dolgoznak azon, hogy visszahozzák a legendás épület régi fényét. A környéken egyedülálló épületben nem csupán lisztet szeretnének őrölni, hanem ismét a kulturális élet egyik központjává kívánják tenni.

Hamarosan újra őrölhet a Kárpáti-malom Sopronbánfalván. Az ipari műemlék a 17. században épült, 1949-ig működött. Azóta állaga folyamatosan romlott, életveszélyessé vált. A Kárpáti család nyolc éve visszavásárolta akkori tulajdonosától az egykori családi örökséget, és megkezdte többlépcsős, körültekintő felújítását.


Fotó: Riba Szabolcs

- Ez grandiózus feladat, ugyanis olyan műemlékről van szó, amelyben hagyományos kézműipari módszerekkel húztak fel, és rendeztek be, ezért kizárólag csak a szigorú előírások nyomán lehet bármibe belefogni – Dr. Kárpáti György háziorvos, a malom tulajdonosa. - Mi ezt figyelembe véve törekszünk arra, hogy visszavarázsoljuk a malom egykori fényét – fűzte hozzá.


Fotó: Riba Szabolcs

Mindamellett, hogy ismét fognak majd lisztet őrölni az igazi kuriózumnak számító, három kőjáratos épületben, a Kárpáti család malomtörténeti múzeumot is szeretne létesíteni ott. Az épületben hajdanán pezsgő kulturális élet is folyt - az újranyitás során ezt is szeretné felébreszteni a tulajdonos. - A szívem vágya, hogy fotográfiai múzeumot nyissunk itt, ahol az egykori, neves soproni fotósok munkáit be tudnánk mutatni – osztotta meg velünk a háziorvos. - Ennek keretében szeretnénk rekonstruálni a fiataloknak, hogy hajdanán miképpen készítették el a képeket az analóg technika alkalmazásával – fűzte hozzá. 


Fotó: Riba Szabolcs

A Nemzeti Kulturális Alap pályázatainak segítségével lépésről lépésre halad a felújítás. Először elkészült a malom tetőszerkezete és az oromfala, jelenleg pedig a csatlakozó épületegyüttes teljes szerkezeti felújítása folyik. Mára az összes gépészeti berendezést sikerült felújítani. A malom mellett található késő-barokk épületegyüttes felújítása is folyamatban van. A tervek szerint itt egy színvonalas vendéglátó egység nyílik majd, amely igazi turisztikai célponttá válhat a malommal együtt.


Fotó: Riba Szabolcs

Sopronmédia

Hamarosan újra őrölhet a Kárpáti-malom! :) Cikkünk: http://www.sopronmedia.hu/cikkek/hamarosan-ujra-orolhet-a-karpati-malom

Legnépszerűbb cikkek