| 2022. február. 13. | 1 perc olvasás

Már virágzik a tőzike Csáfordjánosfánál!

Február második felétől, a tavasz közeledtével egyre több érdeklődő keresi fel a csáfordi tőzikés erdőt. A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is több alkalommal szervez vezetett túrákat a gyönyörű fehér virágba borult erdőben.

A tőzike egy hagymás növény, amely tél végén, tavasz elején, még lombfakadás előtt örvendezteti meg az erdőjárót. Ez az értékes apróság első látomásra hasonló, mint a hóvirág, de ha jobban megnézzük, számos különbséget fedezhetünk fel a kettő lágyszárú között. Az egyik legmarkánsabb, egyben a tőzike bélyege a zöld pötty, amely minden szirmának csúcsán ott található. 

Magyarország legnagyobb tőzikeállományával a Csáfordjánosfánál található Tőzike tanösvény büszkélkedhet. A „Répce erdeje” vagy más néven a „Tőzikés csáfordi erdő” a Fertő-Hanság Nemzeti Park egyik kiemelkedő értékekkel bíró keményfás ligeterdeje. Egyrészt táji szépsége és fekvése, másrészt kiemelkedő növényi értékei miatt már 1955-ben helyi természeti értékké nyilvánították. A hazánkban honos tőzikefajok védettek, a tavaszi tőzike (Leucojum vernum) természetvédelmi értéke 5000 Ft. Az erdő területe 21 hektár, ennek szinte minden szegletében ott ékeskedik ez a különleges növény. 

A tőzikék védelme érdekében a Fertő-Hanság Nemzeti Park az elmúlt években szigorított az erdő láthatóságán. A tanösvény teljes szakaszán gumicsizmában ajánlott közlekedni, mivel csapadékos időjárás esetén és a Répce áradásakor sár borítja az utat, de az egész erdő süppedékes, sáros talajú. A tanösvény nyomvonaláról letérni szigorúan tilos, mivel a taposás elpusztítja a növényeket. A szabályszegés bírsággal jár, amely elérheti az 50 000 Ft-ot is!

A Fertő–Hanság Nemzeti Park február 19-én, február 26-án, március 6-án és március 12-én is szervez túrákat, március 5-én pedig idén is megrendezik a nőnapi sétát a tőzikés erdőben. A találkozó Csáfordjánosfától Répceszemere felé a tanösvény első táblájánál. A programokra előzetesen az [email protected] e-mail címen, vagy a +36 30/1660950 telefonszámon tudnak jelentkezni. A túrákon ajánlott gumicsizmában részt venni.

A programokról további információkat itt találnak! 

A csáfordjánosfai önkormányzat, a nemzetközi nőnap apropóján, március 6-án számos programmal várja az érdeklődőket a Tőzike tanösvény előtti tisztáson. 

Legnépszerűbb cikkek