| 2021. április. 15. | 1 perc olvasás

Hamis koronavírustesztek a határátkelőkön

Egyre gyakrabban találkoznak a rendőrök hamisított koronavírus-teszteredményekkel a határátkelőkön. A Belügyminisztérium adatai szerint április elején, 5 nap alatt közel félszáz hamisítványt foglaltak le, de ennél valószínűleg jóval többen csúsztak át az ellenőrzésen.

A határokon szolgáló rendőrök és katonák a legkülönfélébb hamisítási módokkal találkoznak. A professzionálisan elkészített áldokumentumok mellett gyakran foglalnak le feltűnően manipulált teszteredményeket is. Az Ausztriában élők és az itt dolgozók túlnyomó többsége számára ingyenes a rendszeres koronavírus-teszt. A határátlépéshez szükséges negatív lelet utólag is pótolható, ha a megérkezést követő 24 órán belül elkészül.

Az okirathamisítás ellenben drága dolog: ha kiderül, hogy valaki manipulált teszteredményt használ, több ezer eurós pénzbírságra és akár egytől öt évig terjedő börtönbüntetésre is számíthat.

Sajtóértesülések szerint a koronavírusteszt-hamisítás Európa-szerte virágzó üzlet. Ausztria mellett Svájcban és Németországban is rendszeresen találkoznak ál-teszteredményekkel a hatóságok, amelyeket általában különböző internetes felületeken árulnak. Egy hamis teszteredmény ára a feketepiacon 100 Euró körül mozog.

 

borítókép forrása: volksgruppen.orf.a

Legnépszerűbb cikkek