| 2 perc olvasás

Hankó Balázs: egyre vonzóbb a soproni felsőoktatás és szakképzés

Az a célunk, hogy a város, az egyetem és a szakképzés lendülete egyszerre erősítse meg Sopront és környékét úgy, hogy még Európában is világítótorony legyen - jelentette ki Mozaik című műsorunkban Hankó Balázs, aki dr. Farkas Ciprián polgármesterrel folytatott egyeztetést a városházán. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkára kiemelte: a magyar kormány támogatja a Soproni Egyetem fenntarthatóságot és környezettudatosságot erősítő törekvéseit, ezenkívül 3, 6 milliárd forint forrást biztosít a Soproni Szakképzési Centrum fejlesztésére.

A Soproni Egyetem és a városvezetés között kiváló a kapcsolat, ezért kiemelt célunk, hogy támogassuk ezt az együttműködést, megőrizve ezzel a város fejlődésének lendületét. Az elmúlt időszakban több mint 10%-kal emelkedett a soproni diákok száma az agráriumhoz és az erdészethez kapcsolódó területeken, összességében viszont 60%-kal emelkedett a jelentkezők száma. Kiemelt célunk, hogy támogassuk a Soproni Egyetem fenntarthatóságot és környezettudatosságot erősítő törekvéseit. A Soproni Egyetem elkötelezett a tradíciók és hagyományok megőrzése mellett, viszont nyitott az új innovatív lehetőségekre

- hangsúlyozta Hankó Balázs.  

fotó: Griechisch Tamás

A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkára arra is felhívta a figyelmet, hogy az új magyar egyetemi modell értékálló és megújuló. Sopronban az erdészet a felsőoktatásban és a szakképzésben is jelen van, ezért is fontos a különböző oktatási intézmények közötti együttműködés erősítése. A magyar kormány a szakképzés fejlesztésében is elkötelezett, hiszen 3,6 milliárd forint forrást biztosít a Soproni Szakképzési Centrum fejlesztésére - tette hozzá Hankó Balázs.  

Az a célunk, hogy a diákok a saját készségeiknek és képességeiknek megfelelő szakmát tanulhassanak a szorgalom, a hivatástudat és a tudomány iránti elkötelezettség jegyében. A szakképzésben a tradicionális mesterségek mellett az 5 éves technikai képzésnek köszönhetően új műszaki, technikai képzések közül is válogathatnak a tanulók, mely átmenetet jelent a felsőoktatás irányába. Ennek köszönhetően a szakképzési versenyben megelőztük Ausztriát.

A felsőoktatás is egyre jobban nyit a technikumok irányába, és közösen keresnek olyan duális partnereket, melyekkel a gyakorlat kerül a középpontba. A felsőoktatás és a szakképzés közösen biztosítja az élethosszig tartó tanulást és a munkaerőpiac változásaihoz alkalmazkodó kompetenciákat" - fűzte hozzá a felsőoktatásért felelős államtitkár.  

fotó: Griechisch Tamás
Az a célunk, hogy a város, az egyetem és a szakképzés lendülete egyszerre erősítse meg Sopront és környékét úgy, hogy még Európában is világítótorony legyen

- zárta Hankó Balázs.  

 

Legnépszerűbb cikkek