| 2021. február. 9. | 2 perc olvasás

Harkán, Kópházán és Nagycenken is lobog a centenáriumi zászló

Kitűzték a soproni népszavazás centenáriumi zászlaját Nagycenken, Kópházán és Harkán is. Az 1921-es voksolás 100. évfordulójára készült lobogót Farkas Ciprián polgármester és Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője adták át a települések vezetőinek kedden.

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata 2021-et emlékévvé nyilvánította a népszavazás tiszteletére. A centenáriumi zászlót először a soproni városháza homlokzatára tűzték ki. Az 1921-es voksoláson Sopron és nyolc környező település lakossága úgy döntött, hogy magyar marad. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere elmondta: az emlékév keretében az érintett településekre Barcza Attila országgyűlési képviselővel közösen viszik el az emlékezés zászlaját. A mai nap folyamán Nagycenkre, Kópházára és Harkára vitték el az összetartozást jelképező lobogót. 


fotó: Griechisch Tamás

1921. december 16-án, Nagycenken 1045 fő szavazott arról, hogy Magyarországhoz vagy Ausztriához kíván tartozni. A szavazásra jogosult polgárok 99,5%-a Magyarország mellett voksolt. A Széchenyi téren található emlékút környékén egy emlékparkot alakítunk ki, mely a hűséget és a hazaszeretet fogja jelképezni - mondta Csorba János, Nagycenk polgármestere.


fotó: Griechisch Tamás

A magyar kormánnyal közösen mindent megteszünk annak érdekében, hogy Széchenyi István faluja az ő szellemiségének megfelelően fejlődjön a jövőben is. Az elmúlt időszakban több fejlesztés is megvalósult a településen. Letettük a Széchenyi-kastély turisztikai fejlesztésének alapkövét és átadtuk a Remetekápolnát – mondta Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. 


fotó: Griechisch Tamás

Kópházán Grubits Ferenc vette át a centenáriumi zászlót. A polgármester kiemelte, hogy büszkék lehetünk a kópházi lakosokra, hiszen 100 évvel ezelőtt kiálltak a magyar haza mellett. Az itt élők az elmúlt száz évben bizonyították, hogy hűségesek a szülőföldjükhöz. 

Sopron és térsége országgyűlési képviselője kiemelte: a kópházi lakosok több mint 70%-a Magyarország mellett szavazott 1921-ben. Kópháza egy jó példa abban a tekintetben, hogy különböző nemzetiségek képesek eredményesen és békében együtt élni. Kópházán a magyar és a horvát nemzetiségek a mai napig kiváló kapcsolatot ápol egymással. 

A délután folyamán Harkára is elvitték az 1921-es népszavazás századik évfordulójára készült lobogót. Duschanek Péter polgármester elmondta: a történelmi jelentőségű voksoláson a választójoggal rendelkező polgárok 90%-a vett részt. Az összesített eredmények alapján a lakosság kétharmada szavazott Magyarország mellett.


fotó: Griechisch Tamás

Az 1921. december 14-i történelmi jelentőségű voksolás századik évfordulóját emlékévvé nyilvánította az önkormányzat. Az intézmények homlokzatán is láthatjuk majd a lobogókat, a centenáriumi logó pedig számos felületen megjelenik majd; a járványhelyzet enyhültével pedig a város rangjához méltó rendezvényeket is tartanak a megemlékezés jegyében.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek