Harmadik lett a Bocuse d'Or magyar döntőjében a soproni Kocsis Patrik

A beszámolók szerint az utóbbi évek egyik legerősebb mezőnye volt az idei a Bocuse d'Or magyar döntőjében, amelyet február 5-én rendeztek Budapesten. Ennek dacára Haraszti Zsolt, a chef és segédje, a soproni Kocsis Patrik harmadik helyen végeztek - emellett elnyerték a legjobb csapatmunka díját és a legjobb hústálnak járó elismerést is!

Kocsis Patrik elfáradt, de nagyon boldog - a rengeteg gyakorlás és szenvedély szülte eredménynek is köszönhetően cseppet sem bánta, hogy ismét elfogadta Haraszti Zsoltnak, a Société Bistro sous chef-jének meghívását. Így másodszor is indult a konyhafőnök commis-jaként a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny magyar döntőjén. - A cél érdekében felköltöztem Budapestre, már több mint egy hónapja. A Société Budapestben készültünk a versenyre, egy rendkívül jól felszerelt külön konyhában. Vasárnap kivételével minden nap keményen gyakoroltunk - osztotta meg velünk.

A verseny február 5-én kezdődött, kilenc órakor. 6 profi csapat indult a dicsőségért, kettő Michelin-csillagos szakmai sztár is szerepelt a mezőnyben. Haraszti Zsolt és Kocsis Patrik másodikként léptek a "porondra", 9 óra 10 perckor. Az egyik téma a hal volt, a másik pedig egy hústál. - Az előbbi téma kötelező összetevői a pisztráng és a pezsgő voltak, titkos zöldségként pedig a fejeskáposztát jelölték meg - tudtuk meg Kocsis Patriktól. - A hústál esetében pedig a fürj, a kacsamáj és a vörösbor voltak a megkerülhetetlen alkotóelemek - fűzte hozzá.

A versenyzők feladata az volt, hogy készítsenek 2-szer 14 adagot mindegyik ételből - mindösszesen 5 és fél óra alatt. Haraszti Zsolt és Kocsis Patrik azonban gond nélkül vették az akadályokat: a rendkívül megtisztelő harmadik hely mellett a legjobb csapatmunkáért járó díjat is átvehették, ugyanis a zsűri nem talált hibát abban, ahogyan összedolgoztak - ennek is köszönhetően a hústáljuk páratlan lett: legalábbis abból, hogy a bírák az ő ínyencségüket választották legjobbnak ebben a kategóriában most már a szakma legjobbjai is erre következtethetnek.

A Bocuse d'Or magyar döntőjében idén Veres István bizonyult a legjobbnak, így ő képviseli majd Magyarországot Tallinban, az európai döntőben 2020 májusában.

Kocsis Patrikot az eredmény rendkívül motiválja: biztos abban, hogy a közeljövőben is megméretteti magát több versenyen. Az ifjú szakács a Soproni Szakképzési Centrum Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskola és Kollégiumában végzett. Jelenleg a soproni Erhardt Étteremben kamatoztatja tudását.

Felvételek forrása: Kocsis Patrik

Legnépszerűbb cikkek