| 2021. május. 7. | 2 perc olvasás

Harmadszor lett az év íjásza Szabó Szebasztián

A 15 éves fiú idén azzal érdemelte ki a címet terep utánpótlás kategóriában, hogy kezdő kadetként az összes országos versenyt megnyerte, ráadásul két országos csúcsot is lőtt. Szebi az elmúlt nyolc évben összesen 170 érmet szerzett.

A született tehetség pályafutását nyolc évesen még a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulójaként kezdte.

-Először csak kíváncsiságból, házilag készült íjjal próbálkoztam, de mivel édesapám ügyesnek tartott, elvitt a Soproni Lőver Íjász Egyesületbe, ahol az edző döbbenten közölte: olyan tehetségesnek talál, hogy szeretné, ha járnék edzésekre – mesél a kezdetekről a fiatalember.

A fiú szorgosan részt is vett a heti három edzésen, és két hónappal később élete első versenyét már meg is nyerte vadászreflex kategóriában. Kilenc éves korában kapott egy barebow íjat, amivel részt vett a gödöllői világbajnokságon, ahonnan – a kategória legfiatalabbjaként – bronzérmet sikerült elhoznia. A következő évben felszerelték az íját irányzékkal és stabilzátorokkal, ezzel reflexolimpiai íj kategóriába került.

Szebasztián most már a Soproni Széchenyi István Gimnázium 9. A osztályába jár. Sikersorozata töretlen: eddig 170 érmet szerzett, ebből 162 aranyat – négyet világbajnokságon, hetet Európa-bajnokságon, harminchármat országos bajnokságon különböző – 3D-, terem-, pályaíjászat (kültéren és beltéren) kategóriákban. 

Az ígéretes fiú kilenc országos csúccsal és egy világcsúccsal büszkélkedhet. Idén – a pandémia miatt – csupán két országos versenyt rendeztek meg: az IFAA és a WA országos bajnokságot. Szebi természetesen mindkettőt megnyerte, sőt a WA-n pár pont híján országos csúcsot lőtt. Így is nagy teljesítmény azonban, hogy az összes korosztálynál – ifjúsági, felnőtt és mester – magasabb pontszámot szerzett. Az év terepíjásza díjat május 2-án Nádasdon, a 3 D-s versenyen aratott győzelmem után adta át neki a régióvezető, Torma József.

-Még két és fél évig leszek kadet kategóriában, és ha kedvezőek leszenek az eredményeim, vagyis hosszabb távon az idősebb korosztállyal is fel tudom venni a versenyt, akkor a felnőttek között fogok indulni, ugyanis az nagyobb kihívást jelent – folytatja a Scarbantia Íjász Egyesület versenyzője. – Mint minden sportoló, természetesen az én álmom is az olimpia. Nagy dicsőség lenne az íjász sportágnak, ha el tudnék jutni, ugyanis magyar férfi versenyző 40 éve nem képviselte a sportágat ezen a nívós megmérettetésen.

A fotókat Szabó Győző készítette.

Címkék: sport

Legnépszerűbb cikkek