| 2023. január. 21. | 3 perc olvasás

Harminc éve a katolikus kisgyermeknevelés szolgálatában

Január 20-án, Árpád-házi Szent Margit ünnepének közelségében emlékezett meg a soproni Szent Orsolya Óvoda alapításának harmincadik évfordulójáról. Nem véletlen az időzítés, hiszen az intézmény eredetileg az Árpád-házi szent nevét viselte, ezért szerepelt a hálaadó szentmisére invitáló meghívón is Szent Margit egyik attribútuma, a fehér liliom. Az óvoda 2016-tól - fenntartói döntés következtében - került a Szent Orsolya Iskola szervezeti keretébe.

Az ünnepségre meghívást kaptak az óvoda korábbi vezetői, pedagógusai, munkatársai, de jelenlétével megtisztelte az eseményt dr. Farkas Ciprián, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere, Abdai Zsolt önkormányzati képviselő, dr. Wilfing János iskolaszéki elnök, Varga Gábor, a Szent Margit Alapítvány képviselője és dr. Kovács András, a Szent Orsolya Iskola igazgatója is. A jelenlegi óvodások mellett a padokban foglaltak helyet az egykori – ma kisiskolás, gimnazista vagy felnőtt – óvodások is.

fotó: Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium

A szentmisét Kovács Gergő Vilmos püspöki biztos, iskolalelkész mutatta be Marics István plébános jelenlétében.

fotó: Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium

Az ünnepség elején Locsmándi Zsófia, a Szent Orsolya Iskola bölcsődei és óvodai nevelésért felelős igazgatóhelyettese köszöntötte a megjelenteket, majd felidézte az óvoda történetét. Elmondta, annak idején egy nagylelkű adományozó, Nagy László atya, nyaralóját és kertjét ajánlotta fel arra a célra, hogy ott katolikus óvoda létesüljön. Az Árpád-házi Szent Margit Óvoda 1992 szeptemberében megnyitotta kapuit, ahol azóta is katolikus családok kisgyermekei nevelkednek. A hosszú évek alatt a nyaralóból kialakított Szent Margit óvoda folyamatosan szépült és bővült, hogy minél több család gyermekét fogadhassa. Ám a régi épületet kinőtte az óvoda és már a műszaki előírásoknak sem felelt meg. Ezért dr. Veres András püspök úr döntésének köszönhetően, a régi óvodai épület helyére egy új óvoda épült, mely Szent Orsolya Óvodaként működött tovább 2016-tól Árpád-házi Szent Margit védelmében.

fotó: Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium
fotó: Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium

30 év alatt sok-sok ember odaadó munkájának, kitartásának, hitének köszönhetően egyre több családnak tudták, tudtuk biztosítani a katolikus óvodai nevelést, mely az idei évtől a legkisebbek nevelésével, a bölcsődei neveléssel is kiegészült.

Így, míg 1992-93-ban 32 kisgyermek befogadására alkalmas óvodával indult, mára közel 150 család számára biztosított a katolikus szellemű óvodai-bölcsődei nevelés.

fotó: Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium

A szentmisét követően polgármester úr köszöntötte az ünneplőket. Többek között elmondta, hogy szülőként maga is érintett volt a Szent Margit, illetve Szent Orsolya Óvodában és ezen idő alatt csak pozitív tapasztalatokat szerzett. Megköszönte dr. Veres András püspök úr óvoda fenntartó és alapító tevékenységét. Megjegyezte, hogy Sopronban a legszebb óvodák és bölcsőde a katolikus egyház fenntartásában működik.

fotó: Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium

A szentmisével egyidőben nyílt meg az a „kerítés kiállítás”, melyet a Szent Orsolya Iskola alsó tagozatosai közül az egykori Szent Orsolya óvodások alkotásaiból válogattak. A Szent Margit templomban pedig az óvodapedagógusok és óvodások munkái láthatók.

fotó: Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium

A mai és az egykori óvodások – kiegészülve a Szent Anna Óvoda kisgyermekeivel – Angelico atya (Stift Zoltán) előadásán vehettek részt.

fotó: Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek