| 2019. szeptember. 26. | 4 perc olvasás

Harminc éves a Helyi Televíziók Országos Egyesülete

Harminc éve, hogy megalapították a Helyi Televíziók Országos Egyesületét. A megalakulás kerek évfordulóján jubileumi ünnepséget szervezett az egyesület szeptember 25-én, szerdán a budapesti Vigadóban.

A Helyi Televíziók Országos Egyesülete immár kilencven helyi televíziót tömörít, köztük a Soproni Kommunikációs Központ kezdeményezésére 2017 májusa óta a Sopron TV is a szervezet tagja. Az egyesület 30 éves, a soproni televíziózás pedig 25 éves múltra tekint vissza. A rendszerváltás után alakult meg a Soproni Városi Televízió. Ezzel párhuzamosan 1995-ben a H & H (Hajnal-Hegyi) TV is elkezdte műsorai sugárzását, négy évvel később a város egyetlen helyi tévéjévé vált, később pedig felvette a Sopron Televízió nevet. Sopron 2000. július 1-jén bekapcsolódott az országos televíziózás vérkeringésébe, hiszen Szombathelyről a városba költözött az MTV Nyugat-Magyarországi Körzeti Stúdiója. 2006-ban elindult Sopron másik helyi televíziója: a Pulzus TV. Az új, mostani Sopron TV, a két korábban működő helyi televízió összevonását követően, 2015. december 14-től látható.

Az egyesület tagjait és a helyi televíziózást ünnepelték
Az egyesület tagjait és a helyi televíziózást ünnepelték

Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, a helyi televíziók hitelesen számolnak be a települések híreiről, emellett nemzeti missziót látnák el; a vidéki Magyarország történelemkönyvét írják mikrofonjaikkal és kameráikkal. Hende Csaba hozzátette, a helyi televíziók archívumainak digitalizációjára és kereshetővé tételére állami forrást igyekeznek találni.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára a Postamúzeumból hozta el az ünnepségre a lakihegyi rádióadó egy darabját, a villámhárítóját. Mint mondta, a riportereknek gyakran villámhárítóként kell dolgoznia, el kell nyelnie a füstöt, s csak a valódi lángokat, az értékeket átadnia a nézőknek.

Az államtitkár szerint a Helyi Televíziók Országos Egyesülete híd és mediátor a különböző tájegységek, televíziók, intézmények és hatóságok között.

Kucsera Tamás, az egyesülettel másfél évvel korábban együttműködési megállapodást kötött Magyar Művészeti Akadémia főtitkára köszöntőjében úgy fogalmazott, a Helyi Televíziók Országos Egyesülete erős szervezetté vált az elmúlt harminc évben, s hasonló utat járt be, mint a Magyar Művészeti Akadémia.

A főtitkár szerint a helyi televíziók megörökítik a helyi értékeket, illetve országos és egyetemes ügyeket mutatnak meg a helyi közösségeknek. Kiemelte, a társadalmi kutatások alapján az emberek a helyi hírközlőket tartják a leghitelesebbnek.

Az egyesület legújabb együttműködő partnere, a Városok-Falvak Szövetsége képviseletében Halász János elnök úgy fogalmazott, céljaik megvalósítása érdekében folyamatosan keresik a kapcsolatot más szervezetekkel, épp ezért kötöttek stratégiai megállapodást a Helyi Televíziók Országos Egyesületével.

Halász János elmondta, egy közös magazinműsor készítése a cél, mely az egyesület minden tagtelevíziójában megjelenhet.

Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója közölte, a közmédia évtizedek óta együttműködik a helyi televíziókkal, ez most minden eddiginél erősebb.

Míg tavaly 13 ezer tudósítást küldtek a helyi televíziók a közmédiának, idén ez a szám már az első fél évben meghaladta a 8 ezret. Dobos Menyhért beszélt arról is, hogy a helyi televíziók számos magas színvonalú filmet készítettek, melyeket rendre bemutatott a közmédia valamelyik csatornája.

Aranyosné Börcs Janka, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főigazgatója az ünnepségen bejelentette, a sugárzó helyi televíziók 2020 után is folytathatják műsoruk ily módon történő eljuttatását a nézőkhöz.

A jubileumi közgyűlésen a Helyi Televíziók Országos Egyesülete stratégiai megállapodást kötött a Nemzeti Művelődési Intézettel. A dokumentumot Lovass Tibor, az egyesület elnöke és Závogyán Magdolna, az intézet ügyvezetője írta alá. Závogyán Magdolna elmondta, mindkét szervezet vidéken tevékenykedik, s alapelve az értékalapú közösségek fejlesztése.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az ünnepségre küldött köszöntőjében úgy fogalmazott, a helyiekért dolgozó közélet a rendszerváltozás után kapta vissza szabad kereteit, ennek pedig fontos eleme volt a helyi nyilvánosság megteremtése, amiben a helyi televíziók élen jártak. Abban pedig, hogy ezen helyi televíziók a lehető legmagasabb színvonalon dolgozhassanak, nagy szerepe van a Helyi Televíziók Országos Egyesületének.

Lovass Tibor, a Helyi Televíziók Országos Egyesülete elnöke bemutatta a helyi televíziózás és az egyesület harminc évéről szóló könyvet. Kiemelte, a helyi televíziók fő feladata a jelen eseményeinek hiteles bemutatása és a múlt elfeledett emlékeinek felkutatása.

Hozzátette, amennyiben egy televízióként tekintünk a helyi televíziókra, akkor a helyi televízió az ötödik legnézettebb magyar csatorna, a helyi televíziós híradó pedig dobogós a nézettség tekintetében.

Az ünnepség részeként díszokleveleket adtak át az egyesület korábbi vezetőinek és a partnerszervezeteknek, majd levetítették a helyi televíziózás indulásáról és a Helyi Televíziók Országos Egyesülete megalakulásáról szóló, Rendszerváltó televíziók című filmet, amit a Médiacentrum Debrecen a Szombathelyi Médiacentrum megbízásából készített a jubileumra.

Az ünnepséget követő közgyűlésen a Helyi Televíziók Országos Egyesülete újabb három évre Lovass Tibort választotta meg elnökének. Az egyesület alelnöke Petzke Ferenc lett, további elnökségi tagoknak Frauenhoffer Mártát, Szabó Józsefet, Szenczi Lajost, Úsz Illést és Varga Andrást választottá meg a tagok. A Felügyelő Bizottság elnöke Molnár András, tagjai Kozó Attila és Szerencsés János lett, az Etikai és Tanácsadó Bizottság elnöki feladatait továbbra is Rónay Ferenc látja majd el.

Legnépszerűbb cikkek