| 2021. április. 27. | 1 perc olvasás

Három lépésben jön a zöld útlevél Ausztriában

Az APA hírügynökség tudósítása szerint három szakaszban jön majd a védettséget igazoló zöld útlevél Ausztriában. Az első ütemben, várhatóan május 19-től még csak az oltást, teszteltséget vagy a gyógyultságot igazolja majd.

A második fázisban egy QR-kóddal ellátva már országosan is leolvasható, ellenőrizhető lesz a kártya. A harmadik fázis kezdete az Európai Uniotól függ, mivel ettől a fázistól már a kártya nemzetközi szintű elfogadása a tét.
A héten dönt az Európai Parlament arról, hogy milyen álláspontot képviseljenek a Tanáccsal és a Bizottsággal folytatott, digitális zöld útelvélről szóló tárgyalásokon. Az EP ingyenes vagy hatósági áras teszteket szeretne, és van olyan javaslat, amely szerint nemcsak az EMA, hanem a WHO által jóváhagyott vakcinákkal is az összes tagállamba lehetne szabadon utazni.

Április 26-án háttérbeszélgetést tartott az Európai Parlament Polgári Jogi Szakbizottsága (LIBE), a téma az Európai Bizottság március 17-én bemutatott digitális zöld igazolványról szóló javaslata volt. Mint azt az azonnali.hu hírportál korábban megírta, a Bizottság javaslatának lényege, hogy az Európai Unión belül visszaállítsák a szabad mozgáshoz való jogot, és egységesítsék az eddig nemzetállamonként eltérő határellenőrzést egy közös uniós védettségi igazolással.
Ahhoz, hogy a rendeletjavaslat törvényi erőre emelkedjen, az Európai Parlamentnek és a tagállamok minisztereiből álló Európai Unió Tanácsának is rá kell mondania az áment. A tagállamok kormányainak közös álláspontjáról a Tanács április 14-én döntött, az Európai Parlament pedig szerdán fog szavazni arról, hogy ők milyen álláspontot képviseljenek a tárgyalásokon.

Képek forrása: https://volksgruppen.orf.at/

Legnépszerűbb cikkek