| 2021. május. 7. | 2 perc olvasás

Három lépéssel a melanoma ellen

A legtöbb daganattípus már csak előrehaladott stádiumban okoz tüneteket. A melanomát azonban már a betegség korai stádiumában is fel lehet ismerni. A május 7-i melanoma világnap három fontos lépésre - a fényvédelemre, az önvizsgálatra és a rendszeres szűrővizsgálat fontosságára - hívja fel a figyelmet.

A melanoma az egyik legagresszívebb daganattípus, amely a festéktermelő sejtekből alakul ki. Sajnos évről évre egyre nő, tízévente pedig megduplázódik a diagnosztizált esetek száma. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ismerjük a testünkön található anyajegyeket, és figyeljünk az újonnan kialakuló pigmentált elváltozásokra.

  • A megelőzés egyik pillére a fényvédelem és a napozásra vonatkozó szabályok betartása, a szolárium kerülése. A leégést tekintve a fehér bőrű, kék szemű, természetes vörös vagy szőke hajú lakosság különösen veszélyeztetett, de a megfelelő, bőrtípus szerinti fényvédelem mindannyiunk számára elengedhetetlen.
  • Nem javasolt, hogy nyáron délelőtt 11 és délután 4 óra között a tűző napon tartózkodjunk. A fényvédelemről ne csak verőfényes napsütésben gondoskodjunk, hiszen a vékonyabb felhőrétegen is áthatolnak a káros sugarak.
  • Fokozott védelemre van szükség a vízparton, a betonnal körülvett területeken és síeléskor is, hiszen a vízről, hóról, jégről visszaverődnek a sugarak, így megtöbbszörözik az erejüket.
  • Csak jó minőségű, garantáltan UV-védelemmel ellátott napszemüveget válasszunk, ami lehetőleg oldalról is véd! Fontos kiemelni, hogy a szoláriumot sem tekinthetjük a „napozás” biztonságos formájának. Ezek a készülékek ugyanis a bőr ráncosodásáért felelős UVA-n kívül UVB-sugarakat is kibocsátanak, utóbbiak pedig daganatot is okozhatnak.

A megelőzés másik fontos része az anyajegyeink rendszeres, havonkénti önellenőrzése is, hiszen a melanomák egy része a már meglévő anyajegyekből alakul ki. Amennyiben egy anyajegy színe vagy formája megváltozik, gyulladttá válik, esetleg viszketni, váladékozni, vérezni kezd, illetve ha a korábban a bőr szintjében ülő foltszerű elváltozás előredomborodik, szakorvoshoz kell fordulnunk.

A megelőzést segíti a rendszeresen elvégzett bőrgyógyászati szűrővizsgálat is. 7, 14, 18 éves korban, majd afelett 3 évente, 50 év felett – és akkor is, ha 50-nél több anyajegyünk van – évente ajánlott szűrővizsgálatra mennünk, hogy a rendellenességeket időben észrevegyék a szakemberek.

A Soproni Gyógyközpontban fájdalommentes bőrgyógyászati szűrésre előjegyzés alapján lehet jelentkezni a 99/514–205 és az 514–206-os telefonszámokon.

Borítókép; Soproni Gyógyközpont weboldala 

Legnépszerűbb cikkek