| 2019. augusztus. 30. | 2 perc olvasás

Három oldalú egyeztetés a Fertő Part fejlesztésének környezeti hatásairól

A Fertő – Hanság Nemzeti Park Igazgatóság központjában, a sarródi Kócsagvárban tartotta meg kihelyezett ülését a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottsága augusztus 28-án. A megbeszélésen részt vett a Fertő – Hanság Nemzeti Park igazgatóság vezetője, valamint a Fertő Part fejlesztését végző Sopron – Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, valamint a meghívott szakértők is. A felek a megbeszélésen a Fertő Part beruházás környezeti értékekre, különös tekintettel a Fertő Ramsari terület természeti értékeire gyakorolt hatását is megvitatták.

A Fertő tavi Vízitelep komplex fejlesztési terveinek bemutatása után a háromoldalú megbeszélésen a fejlesztés természetvédelmi vonatkozásairól egyeztettek a résztvevők.

Kulcsárné Roth Matthaea, a Fertő – Hanság Nemzeti Park igazgatója előadásában hangsúlyozta, hogy a fejlesztés nem érint különösen védett természeti értékeket, hiszen a beruházás kizárólag egy eredetileg is idegenforgalmi célra, mesterségesen létrehozott területen valósul meg. A természetvédelmi értékek tehát nem sérülnek a beruházás hatására. A térség környezeti értékeit bemutató Ökocentrum kialakításával pedig a védett, természetvédelmi értékeket tekintve legértékesebb belső területeket még inkább megóvhatják a látogatóktól.

Kárpáti Béla, a Sopron – Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a tervezés kezdeti szakasza óta kapcsolatban vannak az illetékes környezetvédelmi hatóságokkal és szervezetekkel. A fejlesztő cég vezérigazgatója hozzátette, hogy a beruházás során a kivitelezési munkálatokat természetvédelmi monitoring kíséri majd az élővilág védelme érdekében.

A találkozón a felek megállapították, hogy az utóbbi időben a sajtóban megjelenő – és a fejlesztést környezetvédelmi szempontból aggályosnak tekintő megnyilvánulásokat teljes mértékben megalapozatlannak tartják. A Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottsága nevében dr. Dévai György elnök hangsúlyozta, hogy visszautasítanak minden olyan szakmailag megalapozatlan állítást, ami nem egyeztethető össze a Ramsari Egyezmény szellemiségével, beleértve a bölcs hasznosítás megvalósítási lehetőségeit is. A magyar bizottság a tervek pontos ismeretében és a helyszíni bejárás tapasztalatai alapján hangsúlyozza, hogy a fejlesztés természetvédelmi, környezetvédelmi szempontból, különös tekintettel a Fertő Ramsari Terület természeti értékeire nem jelent kockázatot. A Bizottság elnöke kiemelte, hogy külön öröm számukra, hogy a fejlesztés során megépülő Ökocentrum és a hozzá kapcsolódó park a térség rejtett élővilágát és az itt élő és átvonuló madárvilágot is bemutatja majd a látogatóknak. Az ország számos pontján már megvalósított, természetvédelmi, vízi madárvilágot bemutató központok töretlen népszerűsége is bizonyítja, hogy a természettudatos életmód kialakítása úgy érhető el legkönnyebben, ha a természeti értékek testközelbe kerülnek.

Kárpáti Béla megnyugtatónak nevezte, hogy a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottsága is elismerte az alapos megelőző munkát. A felek hangsúlyozták, hogy precíz szakmai előkészítés után a kivitelezés szakaszában is fontos a munkálatok során a természetvédelmi szempontok előtérbe helyezése.

A Ramsari Egyezményről:

Az egyezmény a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyekről, különösen a vízimadarak élőhelyeinek védelméről szóló nemzetközi megállapodás. A legrégebben fennálló természetvédelmi államközi megállapodás. 1971-ben 18 ország képviselői az iráni Ramsar városában írták alá az egyezményt, amely hivatalosan 1975-ben lépett hatályba. Magyarország 1979-ben csatlakozott az egyezményhez. Ma már csaknem 170 ország tagja a Ramsari Egyezménynek.

Legnépszerűbb cikkek