| 2020. január. 19. | 2 perc olvasás

Hároméves a Macskakő Gyermekmúzeum

Harmadik születésnapját ünnepelte vasárnap a Macskakő Gyermekmúzeum. Az intézmény megnyitása óta különleges színfoltjává vált a városnak – így nem csoda, ha több, mint 17 ezer gyermek látogatta már meg.

Különböző városokból származó macskakövekkel is meglepték a kulturális intézmény csapatát a jeles alkalom kapcsán. A születésnapi ünnepségen elhangzott: az alapítók legfőbb célja az volt a múzeummal, hogy megtöltsék óvodásokkal és kisiskolásokkal a rengeteg fejlesztő célzatú újdonságot felvonultató kiállítótermeket.  


fotó: Griechisch Tamás

- Ez maximálisan sikerült, hiszen az elmúlt évek során közel 17 ezer látogatót fogadtunk itt – emelte ki Martos Virág, a Soproni Múzeum múzeumpedagógusa. - Az a tapasztalatunk, hogy nagyon sokan azok közül, akik megnézték a kiállításunkat és belekóstoltak az itt uralkodó különleges hangulatba, többször visszatértek hozzánk. Akár születésnapot ünnepelni, akár a családjukkal együtt, mintegy hétvégi program gyanánt – fejtette ki.

Martos Virág (j), a Soproni Múzeum múzeumpedagógusa
Martos Virág (j), a Soproni Múzeum múzeumpedagógusa
fotó: Griechisch Tamás

A Macskakő Gyermekmúzeum fontos részét képezi a Soproni Múzeumnak – a születésnapos intézmény ugyanis fontos szerepet játszik abban is, hogy felkeltse a jövő generációk érdeklődését a történelem iránt. - Azzal a küldetéssel hoztuk létre ezt a kiállítóteret, hogy a régi tárgyakkal jószerivel csupán a nagyszüleiknél találkozó gyermekekkel megszerettessük a múlt kincseit és azokon keresztül közelebb hozzuk őket a történelemhez – osztotta meg az érdeklődőkkel dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója. - Azonban már az első lépések során kiderült, hogy ez az intézmény több tekintetben is segíti a gyermekek személyiségfejlődését. Ugyanis a történeteken, meséken keresztül nem csupán a körülöttük lévő világot, de saját magukat is megismerhetik – indokolta.

Dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója
Dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója
fotó: Griechisch Tamás

A Macskakő Gyermekmúzeum szakértő csapata folyamatosan fejleszti az intézmény kínálatát – így szeretnék a nagyobb gyermekeket, például a kamaszokat is megszólítani. A születésnapi ünnepség keretében a gyermekeket megannyi muffin mellett egy kiállítás is várta. A Macskavilág című tematikus tárlatot az ágfalvi Váci Mihály Általános Iskola alkotóköre tagjainak műveiből állították össze.  

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek