| 2019. január. 28. | 2 perc olvasás

Háromezren látták a hétvégén a XI. Vasútmodell-kiállítást

A Páneurópai Piknik 30. évfordulójának ez volt az első rendezvénye a városban. Az 1989-es események több helyen is megjelentek a Liszt Ferenc Kulturális Központban: a soproni vasútmodellezők asztalán a határáttörés egykori jelenete is látható volt, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány titkára pedig képes élménybeszámolóban mesélte el, mi is történt valójában azon a történelmi augusztusi napon Sopronpusztán.

A határnyitás jegyében hívták meg a szervezők a legidősebb bécsi vasútmodellező klubot, akik a Liszt legnagyobb termében egy minden korosztály számára lenyűgöző modulrendszert építettek össze. A több mint 13 méter hosszú asztalukon több vágányon közlekedtek a szerelvények, de közben persze a megépített bécsi belvárosi életképekre is rácsodálkozhattak a látogatók: a verklis keze alól valódi muzsika szólt, az emeletes házak ablakai mögött pedig néhol a családok élete is megelevenedett.

A házigazda soproni klub is számos újítással jelentkezett az idén: volt az asztalon kispályás focimeccs, a domboldalban falusi temető keresztúttal, sörgyár valódi(nak látszó) komlóültetvénnyel, de nagy sikere volt a két kerékpárosnak is, akik körbe-körbe kerekeztek egy kicsinyke téren – látszólag nem kötött pályán közlekedve.

Az idei év újdonsága volt, hogy a Modellshopron Kft. közreműködésével makettépítő versenyt is meghirdettek, amire tucatnyi pályamű érkezett. A kiállítás látogatói közül félezren adták le voksukat, ezzel is értékelve a makettezők türelmes és szorgalmas munkáját. A gyerekek közül a versenyt Stinner Bence nyerte, az ifi kategóriában Hegedűs Imre munkája volt a legnépszerűbb, a felnőttek között Farkas Tamás diorámája aratta a legnagyobb sikert, a „Mesterek” között pedig Veöreös András kapta a legtöbb szavazatot. Az egyik pályázó mézeskalácsból épített vasúti jelenetet – a mozdonyt, a kocsikat, a váltót és a szemafort a díjátadás után a közönséggel együtt jóízűen elfogyasztották a versenyzők.

Érdekes és találó színfolt volt a kiállításon Schwarze Lovas Zsuzsanna „miniatűr világa”: a három gyerekes Bécsben élő asszony 2 éve foglalkozik aprócska enteriőrök megmintázásával. Kopottas kelet-európai életképek keveredtek békebeli családi otthonok emlékeivel, amit a látogatók akár nagyító alatt is megnézhettek. És valóban: Zsuzsa tenyérnyi kamrájában alig centisek a kolbászok, az elhagyott újságosbódé ablakán megsárgult a LEO jégkrém plakátja, a falusi tornác alatt pedig piros muskátlik virágoznak.

A Liszt Központ által meghirdetett Gyorstalpaló nevű városjáró séta is „kötött pályán” üzemelt ezen a hétvégén: vasárnap délután közel 300-an vágtak neki a közös sétának, hogy a néhai soproni villamos és a vasutak nyomába eredjenek. Az érdeklődőket ezúttal Krisch Aladár vezette – közel 50 évvel ezelőtti szolgálati egyenruhájában. A séta résztvevői végül megnézték a Vasútmodell kiállítás „by night” programját is: amikor a termekben lekapcsolták a fényeket és csupán a terepasztalon futó mozdonyok és szerelvények aprócska lámpácskái, az erdőtüzek és a díszkivilágítások pislákoltak.

A szervezők, a látogatók és a kiállítók is sikeresnek értékelték az idei Vasútmodell-kiállítást. Jövőre újabb modellekkel, újabb tereprészletekkel és újabb vendégklubok meghívásával készülnek - a XII. soproni modellezőünnepre.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek