| 2022. április. 27. | 2 perc olvasás

Hatalmas soproni siker a Szakma Sztár Fesztiválon!

Két év kényszerszünet után, idén április 25-27. között került megrendezésre a Szakma Sztár Fesztivál Budapesten, ami az országos középiskolai szakmai versenyek döntője és bemutatója!

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2008 óta rendezi meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), kibővítve az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel (OSZTV). A döntőt, a Szakma Sztár fesztivált idén az MKIK a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen rendezte meg. A versenysorozatnak – amelyben csaknem hétezer diák indult el – a célja a gyakorlatigényes, fizikai szakmák társadalmi elismertségének és vonzerejének a növelése a szakmatanulás népszerűsítésével. A 15. jubileumi versenyt Orbán Viktor, Magyarország Miniszterelnöke, Parragh László, a rendezvény főszervezője a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Győrffy Balázs, a rendezvény szervezésében együttműködő Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke nyitotta meg. 

A Soproni Szakképzési Centrum 154 tanulója vett részt a helyi kamarai előválogatón 21 szakmát képviselve. Nagy volt a tét, hiszen a jól szereplők idén is felmentést szerezhettek az év végi írásbeli szakmai vizsga alól. Ezt 14 szakma 49 tanulója teljesítette, közülük 16-an igazán kimagasló eredményt értek el. 
Sopron hagyományosan a szépészeti ágakban és a vendéglátó szakmákban erős, az elmúlt években számos dobogós helyet hoztak el a versenyzők ezekben a szakmákban.   A végső megmérettetésen Szakács Réka cukrász, Mikó Noémi eladó és Karnóth Henriett grafikus az ország legjobbjai lettek, hatalmas dicsőséget szerezve eredményükkel a Soproni Szakképzési Centrumnak. Az előkelő második helyezésükkel Fenyvesi Mirtill grafikus, és Demjén Balázs mechatronikai technikus is öregbítik Sopron mint iskolaváros hírnevét. 


- A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében a fesztivál a megújult HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ három pavilonjában került megrendezésre. Az előző évek gyakorlatának megfelelően Sopron és környékéről közel száz 6-7. osztályos általános iskolást, rövidesen pályaválasztás előtt álló diákot vittek el a rendezvényre, ahol interaktív „tevékenység szigeteken” ők is kipróbálhatták a szakmákat, de ami a talán a legfontosabb, szurkolhatnak a soproni versenyzőknek. A kiemelkedő eredményeket elért tanulókat a kamara meghívja a szakmák olimpiájának nevezett WorldSkills, illetve az európai országok EuroSkills nemzetközi versenyek hazai válogatóira is  - nyilatkozta lapunknak Kováts Árpád, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara titkára. A Szakma Sztár versennyel párhuzamosan zajló JUNIOR SKILLS versenyen Eszlinger Mátyás első, Busznyák Dorka negyedik helyezést ért el a faipari technikusok között, Németh Gergő festő pedig második helyezett lett a WORLDSKILLS-előválogatón. 


 

Legnépszerűbb cikkek