| 2 perc olvasás

Határeset - Egy határőrtiszt életútja két világrendszer határán

Szeptember 6-án mutatták be Bella Árpád Határeset - Egy határőrtiszt életútja két világrendszer határán című művét a Pedagógusok Soproni Művelődési Házában. A volt határőrparancsnok megemlékezéséből a páneurópai piknik és a rendszerváltás korszakának meghatározó történéseit is megismerhetik az olvasók.

A Bandi István szerkesztette kötet terjedelmes életinterjú a már nyugdíjas főtiszttel, melyben a rendszerváltozás elejét jelentő határnyitás eseményeit is megismerhetik az olvasók. Ahogy Bandi István írja, „a történelem nem bánt szűkmarkúan” Bella Árpáddal, hiszen közvetlenül a II. világháború után született, átélte az 1956-os forradalmat, illetve az 1968. évi csehszlovákiai bevonulást.

fotó: Griechisch Tamás 
A kötet összeállításánál az elsődleges szempont az volt, hogy bemutassuk Bella Árpád életútját és a történelmi pillanatokban felmerülő szakmai és emberi kihívásokat

– tudtuk meg Bandi Istvántól.

Bella Árpád hivatásából fakadóan az interjú során mindvégig kiegyensúlyozottan és tárgyilagosan emlékezett a családja és önmaga élettörténetére, illetve fogalmazta meg azokat a tapasztalatokat, amelyeket a vasfüggöny korszakában és rendszerében a két világ határán szerzett. Mindig a helytállás, a mérlegelés és az embernek maradás hatotta át cselekedeteit, függetlenül attól, hogy a soproni tisztképzésről, a soproni határőrkerület forgalomellenőrző pontján történtekről, a páneurópai piknikről vagy éppen a rendszerváltozás után a Határőrség Országos Parancsnokságán, majd a Nemzetbiztonsági Hivatalban betöltött feladatairól mesélt.

fotó: Griechisch Tamás 

A könyv bemutatóján dr. Nyári Gábor, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár ügyvezető igazgatója és dr. Farkas Ciprián polgármester is köszöntötte a résztvevőket.

Fontos, hogy a fiatalok is megismerjék a rendszerváltáshoz vezető folyamat lépéseit. A páneurópai piknik eseményei is hozzájárultak a vasfüggöny lebontásához, mely az egész nemzet sorsát meghatározta

– hangsúlyozta dr. Nyári Gábor.

fotó: Griechisch Tamás 
Bella Árpád határőr alezredes 1989.augusztus 19-én a páneurópai piknik helyszínén úgy határozott, hogy nem tartóztatja fel erőszakkal a szabadságba tartó keletnémet állampolgárokat. Ez a bátor döntés is igazolja, hogy ezt a történelmi pillanatot sohasem fogjuk elfelejteni

– mondta el a SopronMédia kérdésére dr. Farkas Ciprián.

fotó: Griechisch Tamás 
fotó: Griechisch Tamás 

Az eseményen Tóth Éva, önkormányzati képviselő, kulturális tanácsnok, valamint intézményvezetők és tisztségviselők is részt vettek. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek