| 2019. január. 17. | 3 perc olvasás

Határhelyzet: négy átkelőhelyet megnyitottak az autók előtt!

A polgármesterek együttműködésének, és egy nemzetközi találkozónak köszönhetően négy kishatárátkelőn ismét lehet személygépkocsival közlekedni Ausztria és Magyarország között. A schengeni egyezmény májusig tartó felfüggesztésére hivatkozó osztrákok leginkább a hajnalonként jelentkező nagy forgalmat kifogásolják. A magyar polgármesterek szerint az összefogásnak köszönhetően hamar születhet megegyezés a felek között.

- Tavaly októberben kerültek ki a burgenlandi magyar-osztrák kishatárátkelőnél a táblák, amelyek azt jelezték, hogy azokon a pontokon személygépkocsival, és motorkerékpárral tilos átkelni – emelte ki Szabó Károly, Harka polgármestere. Erre a magyar oldalon lévő érintett települések polgármesterei összefogással válaszoltak. - A Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz fordultunk, ahol Szijjártó Péter személyesen fogadott minket, hogy megbeszélhessük problémáinkat a szabályozással kapcsolatban.  

A /SopronkeresztúrDeutschkreutz - Harka határátkelőhelynél lekerült az áthúzás a személygépkocsi ikonról
A /SopronkeresztúrDeutschkreutz - Harka határátkelőhelynél lekerült az áthúzás a személygépkocsi ikonról

A találkozó nyomán miniszteri szintű egyeztetés indult a két ország között: Magyar Levente, külügyi államtitkár a politikus Hans Niessl tartományfőnök meghívására érkezett Felsőőrbe. Ez a konzultáció előrelépést hozott a nézeteltérés megoldásában. Az osztrák települések ugyanis vállalták, hogy 10 kishatárátkelő újranyitását felülvizsgálják, és lehetőségükhöz mérten visszaállítják a személygépjármű forgalmat. Ennek eredményeként a napokban a 35 átkelőhelyből négynél lekerült a tiltó jelzés a táblákról. Mostantól tehát a Nagycenk – Sopronkeresztúr, Harka – Sopronkeresztúr, Rajka – Miklóshalma és Szentpéterfa – Pinkakertes határátlépési pontok újból járhatóak autóval is.  

Magyar Levente, külügyi államtitkár a politikus Hans Niessl tartományfőnök meghívására érkezett Felsőőrbe
Magyar Levente, külügyi államtitkár a politikus Hans Niessl tartományfőnök meghívására érkezett Felsőőrbe
Forrás: orf.at

Magyar Levente hangsúlyozta: a kishatárátkelők kérdését csupán kis pillanatnyi zavarnak szabad tekinteni. - A fő tendencia az, hogy Magyarország és Ausztria egy nagyon szoros, és gyümölcsöző együttműködést épített ki az elmúlt években – emelte ki a külügyi államtitkár. - Ez nagyban köszönhető több olyan személynek is, akik elkötelezettek voltak ez iránt, Ausztria részéről elsősorban Hans Niessl tartományfőnök vette ki ebben a részét. Az ő segítségével jelentősen javultak a közlekedési kapcsolatok a két ország között. A néhány kihelyezett korlátozó tábla kérdése már szinte teljesen megoldódott, olyan tekintetben, hogy már csak egy olyan fontosabb, aszfaltozott út van, amelynél személygépkocsival nem lehet áthajtani – részletezte az államtitkár, aki hozzáfűzte: már tárgyalnak arról, hogy az osztrákok erről is levegyék a korlátozást.  

A Harka és Sopronnyék között húzódó forgalmas, aszfaltozott útszakaszt kettészelő határnál továbbra is tilos kocsival áthajtani
A Harka és Sopronnyék között húzódó forgalmas, aszfaltozott útszakaszt kettészelő határnál továbbra is tilos kocsival áthajtani

Az említett útszakasz az egyik legforgalmasabb kis határátkelő, amely Harkát és az ausztriai Sopronnyéket köti össze. Harka tehát érdekes helyzetbe került – míg az egyik határátkelőt „megnyitották”, a másiknál maradt a szigor. Ugyanis a szomszédos település önkormányzata úgy döntött, hogy kivárja a Schengeni egyezmény májusig tartó felfüggesztését, és utána ül le érdemben tárgyalni a felekkel. A határ közelében élő ausztriaiak ugyanis sérelmezik a reggelente jelentkező nagy forgalmat.

- Most két megoldás körvonalazódik – mondta Szabó Károly, Harka polgármestere. - Az egyik az lenne, hogy csak a két érintett falu állandó lakosai léphetnek át ezen a határátlépőn, a másik pedig egy korlátozás lenne, ami a reggeli órákban tiltaná itt a személygépkocsival történő áthajtást – fejtette ki.

Harka polgármestere bízik abban, hogy az összefogással születhet megoldás. Addig is, ha valaki megszegi a tilalmat, szigorú bírságra számíthat – a büntetési tétel akár 2180 euró is lehet. Az itt élők számára mindenesetre biztató, hogy a két ország politikai vezetése további összekötőutak kivitelezését tervezi Ausztria és Magyarország között.  

Legnépszerűbb cikkek