| 2022. szeptember. 27. | 2 perc olvasás

Határon átnyúló együttműködés – a parlagfű veszélyeire hívták fel a figyelmet

Lezárult az osztrák-magyar határtérség parlagfűproblémáival foglalkozó projekt. Tudományos kutatások és képzések is megvalósultak. A Magyarországon és Kelet-Ausztriában is jelentős mértékben elterjedt gyomnövény súlyos egészségügyi károkat okoz.

A hegykői zárórendezvény résztvevői megismerhették a projekt célkitűzéseit és eddig elért eredményeit, valamint gyakorlati szakemberektől kaphattak hasznos ismereteket a parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatban. A partnerek egy előzményprojektben már felvették a harcot a parlagfű ellen és intézményi együttműködést alakítottak ki Burgenland és Győr-Moson-Sopron megye között. Most pedig tovább terjesztették a parlagfű-mentesítés területén kialakított együttműködést.

- Nagyon reménykedünk abban, hogy elértük azt a kezdetben kitűzött célt, hogy minél több ember minél többet tudjon erről az agresszívan terjeszkedő növényről. Ezzel kapcsolatosan képzéseket szerveztünk, és a célunk az, hogy akik végeztek ezen a képzésen, továbbadják az információt. Ez mellett párhuzamosan különböző kutatásokat végeztünk a határ mindkét oldalán. Ausztriában és Magyarországon is felmértünk különböző földeket és vizsgáltuk, hogy a parlagfű milyen mértékben terjedt el a térségben – részletezte a projektvezető dr. Vér András, a Széchenyi István Egyetem tudományos főmunkatársa.

 

Fotó: Máthé Alexandra

A Magyarországon és Kelet-Ausztriában is jelentős mértékben elterjedt parlagfű súlyos egészségügyi károkat okoz. A növény pollenje különösen agresszív módon vált ki allergiás megbetegedést és ez hatalmas terhet jelent sok ember számára.

- Ha valaki allergiás a parlagfűre, akkor a parlagfű szezon előtt már érdemes elkezdeni a gyógyszeres kezelést, amennyiben szüksége van rá, illetve kerülje el a parlagfüves területeket. Ilyenkor érdemes nézni a parlagfű-pollennaptárat, hiszen a parlagfűmérés folyamatos Magyarországon, és amennyiben emelkedik a pollen koncentrációja a levegőben, már érdemes odafigyelni, hogy a betegség tünetei minél kevésbé jelentkezzenek – mondta el dr. Berkesné dr. Ács Gabriella járási tisztifőorvos. 

Fotó: Máthé Alexandra

A tanácskozásra a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kara hívta a résztvevőket köztük a burgenlandi tartományi hivatal, a megyei kormányhivatal és különböző szervezetek képviselőit az Interreg Együttműködési Programban támogatást nyert Sustainable Ambrosia Management projekt részeként.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Címkék: parlagfű

Legnépszerűbb cikkek