| 2020. november. 2. | 1 perc olvasás

Határon átnyúló PaNaTour kerékpártúrák

Az osztrák – magyar határtérség nemzeti és natúrparkjai több mint tíz éve működnek együtt a PaNaNet azaz a Pannonian Nature Network hálózatban. Az aktív természetjárók számára dolgozták ki a PaNaTOUR-t, amely hét napi szakaszra bontva kerékpárral jár be négy nemzeti és 10 natúrparkot a Dunától a Muráig.

A PaNaNet partnerei célul tűzték ki, hogy a térség egyedülállóan sokszínű élőhelyeit a Fertőzug szikes tavaitól az Alpokalja erdőségeig közösen, határon átnyúlóan népszerűsítsék és mutassák be. 

2020 őszén, szeptemberben és októberben összesen öt alkalommal 3 napos, kiscsoportos vezetett túrák valósultak meg a teljes határszakasz mentén. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kerékpározás és a természeti élmények a COVID19 járvány nyertesei. Rekordot döntött a kerékpárok értékesítése, egyben hiánycikknek számít a közlekedési eszköz. A szervezett formában történő kerékpártúrázás a térségi vendéglátók, szállásadók és szolgáltatók életbenmaradását is segíti.

Az október 29 és 31. között megrendezett kerékpáros túrán a határtérség őszi hangulatát fedezhették fel a résztvevők, több nemzeti és natúrparkot is érintve. Az első napon a Fertő tó keleti partján, a Fertőzugban a Fertő-Hanság és a Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Parkok területén tettek egy kört. A túra második napján a Fertő tó déli, magyar területének természeti és kulturális értékeit fedezték fel, majd Sopronon és a Kogelbergen át Nagymartonban/Mattersburgban zárták a napot. Az utolsó napon pedig a Rozália, a Lánzséri és a Kőszegi hegységeken át Rozália, Lánzséri és Kőszegi érkeztek meg Kőszegre a Gyöngyös-folyó völgyébe.

Borítókép forrása: www.volksgruppen.orf.at 

Legnépszerűbb cikkek