| 2021. november. 24. | 2 perc olvasás

Határon túli magyar pedagógusokat fogadtak a Soproni Egyetemen

A Kárpát-medencei magyar pedagógus szövetségek elnökei és elnökségi tagjai látogattak a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karára. A szakemberek megismerkedhettek a Benedek Elek Pedagógiai Kar oktatási portfóliójával, tudományos tevékenységével, határon túli és külföldi kapcsolataival, mobilitási programjaival, majd képes beszámolót hallgathattak meg - a fejlesztőpedagógia témakörében - a határon túli pedagógusoknak tartott 2021. évi nyári továbbképzésről.

A Benedek Elek Pedagógiai Kar hosszú évek, évtizedek óta kitűnő szakmai kapcsolatot ápol a határon túli magyar pedagógus szövetségekkel és szervezetekkel. A résztvevőket prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora köszöntötte. Az intézmény vezetője elmondta: a határon túli kapcsolatok mindig is kiemelt szerepet kaptak a Soproni Egyetem életében. „Nekünk és a városnak is fontos, hogy azokkal az intézményekkel tartsuk a kapcsolatot, akik e magyar nemzet részeként teszik mindazon cselekedeteiket, amik a megmaradást, az oktatást, a fiatalok képzését segítik. Mi is erre törekszünk itt, Sopronban – tette hozzá a rektor.


kép: Soproni Egyetem

A projekt vezetője, Kiss Dávid hangsúlyozta: a határok ugyan elválasztják a pedagógusokat, de a kulturális értékek ugyanazok. „Ma bemutattuk azt a kiadványt, amely a projektünk egyik legfontosabb elemét képezi. A hétkötetes kultúrtörténeti kiadványsorozat olyan régiókat tár az olvasók elé, amelyek történelmében, kultúrájában és hagyományaiban is azonosak, annak ellenére, hogy az államhatárok elválasztják azokat” - árulta el Kiss Dávid.


kép: Soproni Egyetem

Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke hangsúlyozta: a cél az, hogy jó magyar iskolák működjenek a Kárpát-medencében. „Meg kell felelnünk a pedagógusoknak, a fenntartóknak és a társadalomnak, de ugyanúgy a szülőknek is. Reagálnunk kell a 21. század kihívásaira, és ezt úgy tudjuk a legjobban megtenni, ha érdeklődünk, tapasztalatot cserélünk, és keressük a jó ötleteteket. Az útkeresésben az együttműködés a legfontosabb – számolt be törekvésikről Fekete Irén.  A jövőben szeretnék tovább bővíteni az együttműködések körét a határon túli bázisintézményi hálózat gyarapításával, a pedagógusoknak kínált továbbképzési lehetőségekkel, közös kutatásokkal, jó gyakorlatok megosztásával, szakmai látogatásokkal.


kép: Soproni Egyetem

Legnépszerűbb cikkek