| 2017. március. 26. | 2 perc olvasás

Hatszáz éves a dóm

Sopronban évszázadok óta békésen megfér egymás mellett több keresztény közösség és templom. Új sorozatunkban bemutatjuk a város templomait, történetüket, érdekességeiket, rejtett vagy látható kincseiket, valamint terveiket.

A Szent György-dómtemplom az egyik leglátogatottabb ka­­tolikus templom a városban, nem mellesleg pedig őrzője az ország legrégebbi működő orgonájának.


Az épület elődjét a 14. században építették, Szent György és Szent Margit tiszteletére szentelték fel. Kalandos története során tartottak itt istentisztele­teket az evangélikusok, később a jezsuiták tulajdonába került, majd az 1676-os nagy soproni tűzvészben jelentősen megrongálódott: tornya leomlott, a feljegyzések szerint harangjai lezuhantak és megolvadtak.

Az új­­jáépítés során hamarosan új tetőzetet és harangokat kapott a templom, 1685-ben pedig megépült a nyolc oldalkápolna az épület két oldalán, tetejükön az adományozók címereit is elhelyezték. A templom hagymasisakos tornya 1867-ben ledőlt, a mostani eklektikus torony 1882-re készült el. Az 1944. december 6-i bombatámadás során, Sopron fekete napján a Szent György-templom is súlyosan megsérült, a bel­­ső helyreállítást három évvel később Szakál Ernő végezte el, a barokk architektúra alatt megtalált középkori részeket is bemutatva. A homlokzat 1961-es átalakítása során kerültek elő a gótikus kapudomborművek és a középkori homlokzat vonala.

Henczel Szabolcs plébános a Szent György-dómtemplom 17. századi padjai között
Henczel Szabolcs plébános a Szent György-dómtemplom 17. századi padjai között
fotó: Soproni Téma

Az 1990-es években restaurálták az oldalkápolnákat. A 2000-es évek elején ismeretlenek barbár módon kimetszették és ellopták a Jótanács Anyja-kápolnából Dorffmeister István alkotásából a Kisjézust tartó Szűzanya alakját. A képet azóta restaurálták, de a megfelelő védelem és a kápolna felújítása hiányában egyelőre nem került vissza eredeti helyére.

– A templom tetőzetét nemrégiben sikerült felújíttatnunk – tudtuk meg Henczel Szabolcs plébánostól. – A soron következő átalakítás a homlokzatot érinti, melyet a Modern Városok Program keretében mintegy 30 millió forintból hozatunk rendbe. Ezt követően szeretnénk megújítani a teljes villamosítást: a fé­­nyeket, a padfűtést, a 17. szá­­­zadi padokat is renováltatnánk, a templom telj­­es belső restaurálása során a falakat pedig a kutatások során előkerült eredeti púderszínűre festetnénk.


Az ország legrégebbi orgonája:


A Szent György és Szent Margit tiszteletére szentelt templomba 1633-ban Johannes Woeckerl bécsi mester épített új orgonát. A játszóberendezése, belső szerkezete és a hangja az eredeti, 17. századi, az orgonaszekrény az 1753-as átalakítás állapotát őrzi. Az 1676-os nagy tűzvészt, a történelem viharait, felekezetváltásait, sőt az 1944-es bombázásokat is viszonylag sértetlenül vészelte át, utolsó jelentős felújítását 2008-ban fejezték be.

 

Legnépszerűbb cikkek