| 2017. november. 30. | 2 perc olvasás

Havasak, csúszósak az utak. Vigyázzunk egymásra!

Az elmúlt 24 órában Győr-Moson-Sopron megye területén 4 gyalogost ütöttek el.

Sopronban az elmúlt napon két gyalogost ütöttek el. Az egyik esetben 2017. november 29-én 16 óra 38 perckor egy gépjármű sofőrje Sopron belterületén a IV. László király úton, a Juharfa útról balra kikanyarodva a Faraktár utca irányába akart ismét balra bekanyarodni a Kodály tér irányába. Kanyarodása közben nem biztosított áthaladási elsőbbséget a menetiránya szerinti bal oldalon, az úttestet keresztezve közlekedő 53 éves gyalogosnak, akit így elütött. Az ütközés során a gyalogos az útburkolatra esett, aminek következtében 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett.


police.hu

police.hu

Ugyancsak Sopronban, az Ady Endre út irányából, a Csengery út irányába közlekedett egy autós 2017. november 29-én 18 óra 32 perckor, azonban autójával nem kellő körültekintéssel és fokozott óvatossággal közelítette meg a Frankenburgi út kereszteződésénél található kijelölt gyalogos-átkelőhelyet. Az esős időben későn vette észre a haladási irányát tekintve balról jobbra átkelő gyalogost, ennek következtében a járműve jobb első részével elütötte őt. Az 58 éves járókelő az ütközés következtében az úttest kiemelt szegélye, valamint a személygépkocsi közé esett és nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett. Mindkét baleset körülményeit a Soproni Rendőrkapitányság vizsgálja.


police.hu

A balesetek elkerülése érdekében a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakat kéri a járművezetőktől:

Mindig vezessünk körültekintően, tartsuk tisztán a gépjármű fényszóróit, világító eszközeit, szélvédőit és cseréljük ki az elöregedett ablaktörlő lapátot.


A jármű féktávolsága a hőmérséklet, a leesett csapadék és az útviszonyok függvényében akár többszörösére is megnőhet, ez meghatározza a közlekedési baleset elkerülésének lehetőségét.
Legyünk türelmesek az úttesten lassabban áthaladó gyalogosokkal, biztosítsuk biztonságos átkelésüket és várjunk, amíg a gyalogos átér az úttesten.


Legyünk óvatosak, mert a csúszós útburkolaton a gyalogosok és a kerékpárosok bizonytalanabbul közlekednek, jobban koncentrálnak a megcsúszás és az elesés elkerülésére és ez akár el is terelheti, vagy megoszthatja a figyelmüket, s kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire, például a közeledő járművekre.


Vigyázzunk a gyalogosok testi épségére, mert csapadékos időben, valamint erős, csípős szélben az is jól megfigyelhető, hogy a gyalogosok igyekeznek mielőbb „fedél alá”, azaz védett helyre kerülni, ezért nem minden esetben körültekintőek, nem feltétlenül a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen kelnek át, vagy rosszul mérik fel az érkező járművek sebességét. Esőben, vagy sűrű hóesésben még a kinyitott esernyő is korlátozhatja a gyalogosokat a látásban.


Késedelem nélkül reagáljunk, ha a gyalogos szabálytalanul - nem elsőbbségi helyzetben - haladna át az úttesten. A gyalogátkelőhelyek megközelítése során legyünk körültekintőek!


Fokozott óvatossággal közlekedjünk a bevásárlóközpontoknál, a vasúti pályaudvarok, az autóbusz-megállók, valamint az iskolák, sportlétesítmények és nyugdíjas otthonok közelében!

Legnépszerűbb cikkek