| 2021. november. 27. | 1 perc olvasás

Haza-szeretet-hűség – Trianon Konferencia a Lenck-villában

Trianon Konferenciát szervezett a Protestáns Újságírók Szövetsége szombaton a Lenck-villában. Az egész napos rendezvényen egyetemi tanárok, történészek és újságírók tartottak különböző előadásokat Trianonról, a nyugat-magyarországi felkelésről, a népszavazásról és Sopron történelmi múltjáról.

Nagy Katalin, a Protestáns Újságírók Szövetségének elnöke elmondta: 2019-ben volt egy álmuk, hogy nagyszabású konferenciát szervezzenek a Trianon századik évfordulója kapcsán Nagyváradon, azonban 2020-ban a járványhelyzet ezt nem tette lehetővé. 
– A soproni népszavazás 100. évfordulója tökéletes apropója annak, hogy bepótoljuk ezt a rendezvényt, ezzel is tisztelegve a Leghűségesebb város előtt, és emléket állítva annak a kiállásnak, amelynek köszönhetően száz évvel ezelőtt Sopron és a környező városok magyarok maradtak – emelte ki. 

A rendezvényen részt vett dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere, aki köszöntőjében hangsúlyozta, hogy minden olyan kezdeményezést szívből fogadnak, amely kapcsolódik a népszavazás emlékévéhez – Ez az esztendő a soproniak történetéről szól, arról, hogy 100 évvel ez előtt a város kiállt a haza mellett. A soproni és környékbeli polgárok olyan időben mutattak bátorságot és erőt, amikor Magyarországnak erre a legnagyobb szüksége volt, hogy talpon tudjon maradni – mondta el. 

Legnépszerűbb cikkek