| 2017. november. 27. | 2 perc olvasás

Hazám-díjat kapott Rakovszky Zsuzsa

Az idei esztendőben a Hazám-díjak átadására a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében került sor november 25-én,

A XXI. Század Társaságot – a történelmi jelentőségű XX. Század Társaság példáját, értékelveit és hagyományait fölelevenítve – 2001. január 31-én alapította meg 35 tudós és közéleti személyiség. Eltökélt szándéka, hogy független társaságként aktív és innovatív fóruma legyen a gyökeresen új kérdések és kihívások elemző, megoldást ígérő megvitatásának egy igazságosabb társadalom megteremtése elkötelezett híveként. A XXI. Század Társaság mindezek szellemében 2001. október 31-én megalapította József Attila szonettkoszorújának címéről: a Hazám-ról elnevezett díjat, amit az arra érdemes hét személyiségnek adományoz évente hét tagú kuratóriuma javaslatára értékőrző és értékteremtő életművük elismeréseként. 

Az idei esztendőben a Hazám-díjak átadására a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében került sor november 25-én, ahol Baranyi Ferenc és Varga Gyula mondott köszöntőt. Az ünnepi eseményen Galkó Balázs színművész József Attila két József Attila költemény előadásával és Balázs János zongoraművész,  Bartók- és Chopin-művek előadásával működött közre.

A XXI. Század Társaság elnöke, Kocsis András Sándor köszöntő szavait követően, Vámos Tibor akadémikus, a díj kuratóriumának elnöke és Kocsis András Sándor – Varga Gyula közgazda, professor emeritus értékelő-méltató szavai közben került sor a díjak átadására. Örömteli hír a leghűségesebb város számára, hogy a hét díjazott között soproni érdekeltség is volt, hiszen Rakovszky Zsuzsa, Sopron Megyei Jogú Város Díszpolgára, Kossuth-díjas költő, író is átvehette ezt az elismerést.

A 2017-es díjazottak
A 2017-es díjazottak
kép forrása: Gergely Beatrix / infovilag.hu

A Hazám-díj 2017-es díjazottjai: 

A kuratórium Hazám-díjat ítélt meg Rakovszky Zsuzsa írónak, költőnek kiváló színvonalú költői és prózaírói munkássága elismeréseként.

Az elismerést Bálint György kertészmérnök a magyar kertészeti kultúra terjesztéséért és a szabadidő hasznos eltöltését szolgáló tanításai, továbbá példamutató humánuma elismeréseként vehette át.

Díjazták Bródy János előadóművészt, zeneszerzőt magas művészi színvonalú dalszerzői és hiteles előadói munkássága elismeréseként.

Csányi Vilmos etológusnál kiemelkedő tudományos teljesítményét, bátor társadalmi szerepvállalását, és emberszeretetét honorálták.

Egyed Ákos történészt a kuratórium indoklása szerint a magyar és az erdélyi történetírás gazdagításával, különösen a ’48-as szabadságharcról írott monográfiájával, és a szülőföldjén kifejtett tudományszervezői munkájával érdemelte ki a Hazám-díjat.

Jordán Tamás színészi és színházvezetői munkáját és művészi teljesítményét értékelte nagyra – a pályatársak és a közönség mellett –, a XXI. Század Társaság kuratóriuma.

Vitray Tamás főként a hazai televíziós kultúra megteremtéséért és magas színvonalú műveléséért érdemelte ki a Hazám-díjat.

Legnépszerűbb cikkek