| 2021. augusztus. 7. | 3 perc olvasás

Hazánk legeredményesebb vadászpilótájára emlékeztek Sopronbánfalván

77 évvel ezelőtt, 1944. augusztus 7-én halt hősi halált Vitéz nemes Molnár László hadnagy Káld térségében. A sopronbánfalvi hősi temetőben található hazánk legeredményesebb vadászpilótájának a sírja, melyet gépének elgörbült légcsavarja díszít. Itt helyezték el szombat délelőtt a megemlékezés koszorúit.

Családtagok és tisztelők gyülekeztek szombat délelőtt a híres légcsavaros sírnál a sopronbánfalvi hősi temetőben, hogy fejet hajtsanak a 100 esztendővel ezelőtt született Vitéz nemes Molnár László hadnagy emléke előtt.

"A soproni kötődésű vadászpilóta a magyar hadtörténelem kiemelkedő alakja volt. Családi gyökereinek köszönhetően tudatosan készült katonának. A magyar 101-es Puma vadászrepülő-osztály kötelékében teljesítette szolgálatát a 2. világháborúban Messerschmitt 109 G 6-os gépével. Haláláig 25 légi győzelmet aratott, ezzel hazánk legeredményesebb vadászpilótája volt. 1944. augusztus 7-én halt hősi halált Káld térségében, amikor német rombolókat kísért és egy amerikai gép lelőtte ejtőernyőn. Ez a tett a Genfi egyezmény legsúlyosabb megsértése volt. Halála után majdnem egy hét múlva találták csak meg. Sírhelyre a bánfalvi hősi temetőben lelt, temetésére egykoron rengetegen jöttek el. A család 75 éve óvja emlékét, rokonai mind a mai napig gyakorta idézik fel Vitéz nemes Molnár László hőstetteit" - mondta Dr. Sticz László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőtervezési Csoportfőnökség csoportfőnöke.

"Vitéz nemes Molnár László példamutató és hősies tettei példaként szolgálnak arra, hogy a célunk elérése érdekében mindent meg kell tenni. Molnár László fizikai és mentális felkészülésének köszönhetően örökre beírta magát a magyar hadtörténelembe. A fegyelmezettségre, az állhatatosságra, a kitartásra, a közösségi összefogásra, és a hazaszeretetre történő nevelés fontos része a Magyar Honvédségnek. Fontos célunk, hogy minél több fiatal csatlakozzon, a Magyar Honvédséghez, és ez által részt vegyenek a magyar haza védelmében" - tette hozzá Dr. Sticz László.  


Fotó: Magasi Dávid

Fotó: Magasi Dávid

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében Csiszár Szabolcs, alpolgármester és Firtl Mátyás, korábbi országgyűlési képviselője rótta le kegyeletét a hősi halált halt hadnagy emléke előtt. 

"Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata mindig is kiemelt figyelmet fordított a hagyományok ápolására és a hősi halottakra való emlékezésre. A mai napon Vitéz nemes Molnár László emléke előtt tisztelgünk, aki a legeredményesebb magyar vadászpilótaként halt hősi halált 1944-ben"-mondta Csiszár Szabolcs. 


Fotó: Magasi Dávid

Dr. ifj. Sarkady Sándor tudományos kutató, történész a Sopronmédia kérdésére elmondta: Vitéz nemes Molnár László egy személyben volt a Puma repülő-bajtársiasság örök megtestesítője, és esküjéhez híven haláláig a haza légterének bátor védelmezője.

Az „Oroszlán a pumák között" című kötet a 23 évet élt fiatal hadnagynak állít emléket. A könyv érdekessége, hogy gyermekkorától fogva követjük végig a hadnagy életét. A dokumentumok, amik hihetetlen értékessé teszik ezt a könyvet, azok a levelek. E dokumentumoknak egy hatalmas része került elő a három családnál: a Biszterszky-családnál, az Orbay-családnál és a Ferenczy-családnál. A kutatások segítségével Vitéz nemes Molnár László valamennyi légi győzelmét sikerült tisztázni- fűzte hozzá. 


Fotó: Magasi Dávid

A megemlékezésen a Magyar Honvédség, a Magyarok Világszövetsége, a Magyar Tartalékosok Szövetsége, a Soproni Egyetem valamint a Bánfalváért Baráti Kör képviselői is lerótták kegyeletüket. 


Fotó: Magasi Dávid

Fotó: Magasi Dávid

Fotó: Magasi Dávid

Az ünnepség a Kolostor Hotelben folytatódott, ahol Dr. Ifj Sarkady Sándor előadását hallgathatták meg az érdeklődők, aki több könyvet is írt a hősi halált halt hadnagyról. A délután folyamán a magyar királyi honvéd alaki bemutatóját, a helyi Önkéntes Területvédelmi Tartalékosok közelharc bemutatóját, valamint a veszprémi Légierő Zenekar koncertjét is megtekinthették a résztvevők. A rendezvény során a kolostor kerengőjében Molnár László használati tárgyairól, repülőgépének darabjairól, a híres Puma-századról, és az egykori soproni hadapród-iskoláról nyílt kiállítást is megtekinthették a látogatók.  

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek