| 2018. december. 12. | 6 perc olvasás

Hegyre fel, Sopron! - Népszerűsítik a havas sportokat

Összefogás kiépítése az alpesi sportok és szabadidős tevékenységek terén, az alpesi sí és snowboard amatőr szintű képzése, népszerűsítése, valamint a klasszikus alpesi sí versenysport újjáélesztése - mindezt Sopronban, és környékén. Ezeket a célokat fogalmazta meg a közelmúltban megalakult Alpesi Centrum csapata. De vajon hogyan szeretnék kiépíteni a hegyek közösségét?

Sok kalandot megélt tudósok is vallják: régiónk hegyei rengeteg titkot, és lehetőségeket őriznek még. Nemrég alakult egy csapat, aki elhatározta: célba veszi az Alpok és a Kárpátok különböző tájait, és létrehozza a „hegyek közösségét”, amelynek tagjai legfőképpen Ausztria és Erdély ormait hódítanák meg. 

A csapat szeretné, ha ezeket a kalandokat a kirándulók izgalmas téli sportokon, szabadidős tevékenységeken keresztül élnék meg – komoly tervük, hogy feltámasszák a klasszikus alpesi sportokat, szabadidős tevékenységeket, illetve népszerűsítsék az újakat – mindezt olyan szinten, hogy tömegsportokká formálódjanak a régióban. 

- Kisgyermekkorom óta foglalkozom a sízéssel, összességében több évtizede a rabja vagyok ennek a sportnak – mondta Dr. Balla Gergely, az Alpesi Centrum ötletgazdája, a Si Sopron síoktatója. - Eleinte sítáborokat szerveztünk, aztán 2004-ben Szombathelyen alapítottunk egy versenyegyesületet, amely több szép eredményt is hozott, még világversenyre is tudtunk nevezni – részletezte a síoktató. Az egyesület azonban 2012-ben megszűnt. Dr. Balla Gergely szerint ez annak volt betudható, hogy nem koncentráltak eléggé az amúgy is kicsi számú utánpótlásra.

„Úgy éreztem, hogy még lehet javítani a helyzeten!”

A síoktató a helyzetbe nem volt hajlandó beletörődni – érezte, hogy van még teendője a szakmában, így visszatért. De nem érkezett üres kézzel. - Mérlegelve azokat a tapasztalatokat, amelyeket gyűjtöttem Sopronban, illetve az egész Nyugat-Dunántúlon, úgy láttam, hogy érdemes lenne összefognia a régióban működő, sível foglalkozó egyesületeknek.

Dr. Balla Gergely elhatározása komoly volt, rögtön elkezdett tervezgetni. - A személyes ambícióim a versenysport felé húztak, de tudtam, hogy az amatőr részt sem lehet hanyagolni, hiszen az a bázis. Így hát létrehoztuk a rendkívül sokrétű Alpesi Centrumot – részletezte. Az ötlet kitalálói azonban nem álltak meg a síelésnél – céljuk lett, hogy térképükre minél több alpinsport felkerüljön – így keresik a hegymászással, túrázással, vadvízi evezéssel és hegyi kerékpározással kapcsolatos egyesületeket is. Az elvük, hogy így színesebb, nagyobb, és erősebb közösséget tudnak kovácsolni.

„A több lábon állás” elvének köszönhető, hogy az Alpesi Centrum segítségével jócskán tudunk nyári program közül is szemezgetni – de jelenleg természetesen a téli sportok, szabadidős tevékenységek a fajsúlyosabbak.

Eleinte többekben voltak kérdőjelek

Eleinte többen is kérdően néztek Dr. Balla Gergelyre, amikor felkereste őket. Azonban, amint a koncepció elkezdett kiformálódni, és így jobban átlátható lett a projekt, több egyesület csábítónak találta a kezdeményezést, és csatlakozott hozzá. - Már több egyesülettel is együtt dolgozok, sőt, szervizeket, és kölcsönzőket is sikerült magunk mellé állítanom – mondta a síoktató. - Ez is elősegíti, hogy a körünk erősödni tudjon – hangsúlyozta.

- Az utóbbi időszakban kiváló munkát végeztünk, már most érezhetően több gyermek jelentkezik októberben és novemberben is a sítúrákra – hangsúlyozta büszkén Jandl Norbert, az Alpes Centrumhoz már csatlakozott Scoop Ski Academy síoktatója. - Az új kezdeményezéssel számukra is rengeteg lehetőség nyílt, például így azoknak is lesz alkalma versenyezni, akiket évek óta tanítunk tömegsport jellegűen – mondta a síoktató, aki hozzáfűzte: a munka nagyon gyorsan folyik, a régi-új közösségben résztvevő reménységeknek már január végére szervezünk egy bemutatóversenyt – vázolta fel a terveket.

Hogyan kezdhetünk el síelni?

- Az első, és legfontosabb tanácsom, hogy a szezon előtt néhány héttel készüljünk fel erőnléti edzéssel a hegyi sportolásra – javasolta Jandl Norbert. - A legtöbben, akik hozzánk érkeznek, épp, hogy kiszálltak az irodaszékből, vagy az iskolapadból és az első napokon még nagyon elfáradnak – mondta, majd menten hozzáfűzte: ez természetesen nem tragédia! - A kezdőket először bemelegítjük, átmozgatjuk, megmutatjuk nekik, hogy milyen gyakorlatokat végezzenek, és mire figyeljenek oda – hangsúlyozta. A szakértő szerint fontos, hogy aki sílécet ragad, az otthon is végezze ezeket a feladatokat. Így jobb kondícióba kerül, és balesetveszély nélkül tudja élvezni a sport kihívásokkal teli formáit is – ez pedig a motivációjára is jótékony hatással lesz.

A szakember pozitív példákat is felhozott. - Azok az amatőrök, akik évek óta járnak hozzánk, ugyan nem profi szinten űzik a sportot, mégis már felkészülten érkeznek a szezon elején – emelte ki. 

Kreatív fortélyok által lesznek profi versenyzőkké a lelkes amatőrök

- Mi a tömegsportban is próbáljuk a gyermekeket motiválttá tenni – kezdte Jandl Norbert. - Kialakítottunk erre egy rendszert. A különböző szintekhez eltérő színű mezeket kapnak a nebulók. A tanulók előrelépési lehetőségét az adja, hogy a tanfolyamok végén tehetnek egy vizsgát, ha ezt teljesítették, szintet léphetnek. Így megkapják a „komolyabb” képzettséget jelző pólót. Tapasztalataink szerint ennek köszönhetően a gyermekek szüntelen várják a következő alkalmat, hogy szintet léphessenek – részletezte a síoktató.

Jandl Norbert kiemelte: a motivált növendékek sok edzés és gyakorlás után átléphetnek versenyszintre is – ha kellő alázat van bennük a sport iránt. - Ha éppen nincs verseny, a rutinosabb gyermekeknek magunk is szervezünk megmérettetéseket, méghozzá tömegsport szerűen – osztotta meg velünk. - Az Alpesi Centrum segítségével az ambiciózus tanulóknak komolyabb lehetőségük lesz arra, hogy nívósabb versenyeken is indulhassanak. Így szinte biztosan lesz majd profi utánpótlás a régiónkban is – fűzte hozzá.

Mire figyeljünk oda, amikor felszerelést vásárolunk?

Ahhoz, hogy valaki profivá váljon, nem csak ambíciók kellenek – hangsúlyozzák a szakemberek. - Sokan kérnek tanácsot tőlünk így karácsony közeledtével, a síszezon előtt, hogy milyen felszerelést vásároljanak – mondta Jandl Norbert. Az első kérdés, ami ilyenkor fel szokott merülni: vegyünk, vagy béreljünk felszerelést? - A bérlés kényelmi szempontból praktikusabb, mert a felszerelést nem kell tárolni, szállítani, ráadásul, a legtöbb bérlőben a legmodernebb eszközöket is el lehet érni, amelyeket szakember állít be nekünk – részletezte a síroktató, aki hozzáfűzte: az eszközöket így le is tudjuk tesztelni egy jövőbeli vásárlás előtt. - Ha mégis a vásárlás mellett döntünk, akkor is mindenképpen kérjük szakértő véleményét vétel előtt. Súly, magasság, tudásszint, felhasználási mód és terep – ez csupán néhány a sok tényező közül. De ha bármelyik ilyen hibádzik, az könnyen elronthatja a sport örömét – hangsúlyozta Jandl Norbert.

Hova vezet az Alpes Centrum jövője?

- A tapasztalataim azt mutatják, hogy ez nem lesz gyors építkezés – mondta dr. Balla Gergely ötletgazda. - De úgy látom, hogy a síiskolák a befektetett munkával látványosan tudnak fejlődni. Újakat bevonni, kezdeti tanácsokkal ellátni viszonylag egyszerű a szakemberek számára. A versenysport nehezebb terep. De ha az előbb említett kezdő bázis jól tud fejlődni és formálódni, akkor nem lesz gond a versenysporttal a régióban, hiszen a profik az amatőrökből lesznek – emelte ki a szakember, aki bízik abban, hogy a januári bemutatkozó versenyt nagy érdeklődés fogja övezni, és sokan pattannak majd sílécre ott.

 

 

Legnépszerűbb cikkek