| 2018. augusztus. 31. | 2 perc olvasás

Helikopterrel derítették fel a parlagfűvel szennyezett területeket a megyében

Helikopterrel derítették fel a parlagfűvel szennyezett területeket megyénkben. Két nap alatt a 1600 repülési km-t tettek meg, és mintegy 361 ezer hektárt vizsgáltak át. A repülés során szerzett adatokat feltöltik egy informatikai rendszerbe, amelyet a talaj- és növényvédelmi hatóság is elér – ez a szervezet dönt az esetleges szankciókról.

A fertőszentmiklósi és a péri reptérről indultak helikopterek azért, hogy felderítsék megyénkben a parlagfűvel szennyezett területeket. Egy kormányhatározat szerint a megyei kormányhivataloknak júliustól a vegetáció végéig folyamatosan ellenőriznie kell a külterületek parlagfű mentességét.  A szakemberek szerint a légi felderítés a parlagfű-keresés leghatékonyabb módja.


fotó: Griechisch Tamás

A felderítést a Készenléti Rendőrség helikoptereiről végzik a szakemberek. Hazánkban a Belügyminisztérium és az Agrárminisztérium éves szinten több 10 millió forintot fordít a parlagfűves területek felkutatására. Jövőre ez az összeg várhatóan többszörösére nő majd.


fotó: Griechisch Tamás

A parlagfűvel szennyezett területek ellenőrzésének hatékonyságáért már hetedik éve végeznek helikopteres felderítést. Ezt – a fertőzött területeken – földi ellenőrzés is követi. A repülés során szerzett adatokat feltöltik egy informatikai rendszerbe, amelyet a talaj- és növényvédelmi hatóság is elér – ez a szervezet dönt az esetleges szankciókról. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a bírság kiszabása, és a figyelmeztetés elegendő szankció. Győr-Moson-Sopron megye területén kényszerkaszálásra még nem volt szükség.


fotó: Griechisch Tamás

A parlagfű elleni védekezés aktuális helyzetéről és a légi felderítés menetéről pénteken tartottak sajtótájékoztatót. Az eseményen Széles Sándor, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja elmondta: sikerült szinten tartani a parlagfű-fertőzöttséget. Azonban amíg 2017-ben Győr és Pannonhalma térsége volt a leginkább fertőzött, addig idén Fertőd, Fertőszentmiklós és Sarród környékén erősebb a szennyezettség. 


fotó: Griechisch Tamás

Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója az eseményen hangsúlyozta: Magyarországon gyakorlatilag mindenhol megjelenhet a parlagfű, de elsősorban a művelt területeken okoz nagyobb problémát. Hazánkban összesen 5,3 millió hektár művelt földterület van, a szakemberek ezeket ellenőrzik.

Címkék: parlagfű

Legnépszerűbb cikkek