Helyreállítják a Fertő déli és nyugati partján az egykori gyepeket

  2021. október 25. - www.sopronmedia.hu (Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság)

Helyreállítják a Fertő déli és nyugati partján az egykori gyepeket, a meglévők állapotát pedig javítják. A munkálatok a napokban kezdődnek. A hároméves beavatkozás eredményeként 268 hektárral növekszik majd a mederperemi üde gyepek, láprétek kiterjedése, a Fertőmelléki-dombsor száraz sztyeprétjeinek állapota pedig 2,36 hektáron javul – közölte közösségi oldalán a Fertő-Hanság Nemzeti Park.

A tájékoztatás szerint a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program részeként megvalósuló beruházás részeként kiírtják az inváziós fásszárú fajokat, elsősorban a keskenylevelű ezüstfát, az akácot, az amerikai kőrist és a zöld juhart, valamint visszaszorítják az őshonos cserjéket.

Megőrzendő facsoportként a kisebb-nagyobb foltokban, 32,82 hektárnyi spontán beerdősödött, becserjésedett területet jelöltek ki. A meghagyott fa- és cserjecsoportok ugyanis növelik majd az élőhelyi változatosságot, és számos madárfaj számára nyújtanak fészkelő és táplálkozó helyet. A megőrzendő fa- és cserjecsoportokból kizárólag a tájidegen, inváziós fajokat távolítják el, a kialakuló lékekbe pedig őshonos fafajokat ültetnek.

A helyreállított gyepek közé ékelődő utakról és árokpartokról, illetve a fa- és cserjesávokból szintén eltávolítják az inváziós fásszárúakat, megakadályozva ezzel a környező természetes élőhelyek visszafertőződését. A munkálatok során a Fertő teljes területén kiírtják az agresszíven terjedő japánkeserűfű-foltokat.

A munkálatok első, jelentősebb beavatkozásai előreláthatólag jövő év február végéig, a fészkelési időszak kezdetéig befejeződnek, ezt követően csak kevésbé látványos beavatkozásokkal, egyebek mellett sarjak leverésével, szártépőzéssel vagy kaszálással segítik elő a természetes gyepek kialakulását.

A munkálatok során a közutakon kisebb, a mezőgazdasági utakon jelentősebb forgalomnövekedés várható.

A munkálatokról a nemzeti park folyamatosan beszámol közösségi oldalán és honlapján is.

 

Borítókép forrása: Fertő-Hanság Nemzeti Park Facebook-oldala

Kérem, várjon... Kérem, várjon...