| 1 perc olvasás

Hertay Mária műveiből nyílt kiállítás Sopronban

Hertay Mária Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész Sopron város tulajdonát képező, bibliai témájú képeiből nyílt állandó kiállítás a Szent Margit Római Katolikus Plébánián.

A kiállítás Gerencsér Veronika nyugalmazott tanárnő, a grafikus művésznő gyermekkori barátja „Hertay Mária Anna, a Lővérek szülötte” című előadásával nyílt meg.

fotó: Griechisch Tamás

„Az előadásomban Hertay Mária emberi értékeire helyezem a hangsúlyt. Egy rendkívüli sokoldalú művész volt, aki litográfiákat, rézkarcokat és tűzzománcokat, illetve vallásos témájú képeket készített. A Szent Margit Római Katolikus Plébánián 12, a Bibliához szorosan kötődő alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők” – mondta el a SopronMédia kérdésére Gerencsér Veronika.

fotó: Griechisch Tamás
fotó: Griechisch Tamás

Az esemény során Marics István plébános Művészet és szakralitás című előadását is megtekinthették az érdeklődők.

A rendezvényen Mágel Ágost önkormányzati képviselő is részt vett.

fotó: Griechisch Tamás
Hertay Mária 1932. október 5-én született Sopronban. 1955–59 között a Képzőművészeti Főiskola festő szakán tanult. 1959–63 között ugyanitt elvégezte a grafikus szakot is. Ék Sándor, Fónyi Géza, Pap Gyula és Kmetty János tanították. Falképei és tűzzománcsorozatai többnyire egyházi megrendelésre készültek. Művei megtalálhatók többek között a Magyar Nemzeti Galériában, az esztergomi Keresztény Múzeumban, a nürnbergi Dürer Múzeumban, a koblenzi Városi Múzeumban. A Magyar Arany Érdemkereszttel is kitüntetett grafikusművész 2018-ban hunyt el Budapesten.  
fotó: Griechisch Tamás
fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek