| 2017. április. 10. | 1 perc olvasás

Hetedik alkalommal rendezik meg a soproni felolvasó maratont

A GYIK Rendezvényház idén – 7. alkalommal – is megrendezi a Felolvasó Maratont.

Minden évben a költészet napját (József Attila születésnapját) ezzel rendezvénnyel köszönti a Ház. „Legyen a vers és a próza mindenki legalább egy napra!” szlogennel várják a szervezők a felolvasni vágyókat. A rendezvény célja az olvasás és a költészet népszerűsítése és megszerettetése.  A szervezők úgy gondolják, hogy az irodalombarátoknak fontos, hogy alkalmat teremtsenek, időt szánjanak erre a verseket, az olvasást népszerűsítő rendezvényre, ahol az irodalom és az irodalom által közvetített értékek kerülnek a figyelem központjába.

Reggel 8 órától 15 óráig nemcsak az irodalmat kedvelők idézhetik fel egy-egy kedvenc versüket, novellájukat vagy regényrészletüket, hanem a város több száz általános és középiskolás diákja is hozzájárulhatnak a program sikeréhez. A rendezvény a Gárdonyi Géza tanulóinak felolvasásával veszi kezdetét reggel 8 órakor. A hivatalos megnyitóra 10 órakor kerül sor, ahol többek között a Petőfi Színház művészének – Horváth Lászlónak – a műsorát hallgathatják meg a résztvevők. A megnyitó alatt kvíz-kérdésekre is felelhetnek a verskedvelők, s a helyesen válaszolók értékes könyv- és egyéb ajándékcsomagokat nyerhetnek.  A helyszínen a szervezők a legszebb magyar versek, prózai alkotások köteteit is biztosítják a felolvasók számára. A Széchenyi István Városi Könyvtár a GYIK Rendezvényházban ezen a napon ingyenes beiratkozást tart.

Az idei év hangsúlyosan ajánlott olvasmányai: ARANY JÁNOS alkotásai. A Toldit kiemelten ajánlják a szervezők az iskoláknak.  A GYIK Rendezvényház Arany János születésének 200. évfordulóján ezzel a rendezvénnyel tiszteleg nagy költőnk emléke előtt.

A programhoz kapcsolódik délután 15 órakor a Vasvári Pál utcában található József Attila szobor koszorúzása. A költőre és a költészet napjára emlékezik Horváth Csaba, a Széchenyi István Városi Könyvtár igazgatója, közreműködnek: Orbán Júlia és Bende Attila versmondók.

Ezen a napon a  Nyugdíjas Egyetemen is megemlékeznek József Attiláróla GYIK Rendezvényház munkatársai -  rövid vetítéssel és versek tolmácsolásával.

Legnépszerűbb cikkek