| 2020. január. 25. | 1 perc olvasás

Hétezren dacoltak a mínuszokkal a Burgenland Extrem túrán

Közel 7.000 futó vett részt az idén a 24 órás Burgenland Extrem túrán a Fertő tó körül. A rajt január 24-én hajnalban Oka/Oggau településen volt. A vállalkozó kedvűek 120, 80, 60 és 30 kilométeres távok közül választhattak.

A -4 fokos hideggel és a téli Fertő-tájra jellemző jeges széllel is dacoltak azok, akik rajthoz álltak az osztrák és magyar tájakon át vezető, 9. alkalommal megrendezett ultramaratonon. A több ezernyi induló között szép számmal voltak magyarok is. Amatőrök és profi maratonisták egyaránt nekivágtak a távok valamelyikének. Volt, aki egymaga, mások csoportosan, barátokkal, kollégákkal teljesítették a kihívást-olvasható az ORF tudósításában.


fotó: ORF/Bognár

Az osztrák fiatalok által életre hívott Extrem Burgenland „magyar arca“ az elmúlt években egyre karakteresebb lett: a rengeteg magyarországi induló mellett az útvonal menti települések közössége és a Fertő-Hanság Nemzeti Park is aktívan bekapcsolódott a szervezésbe és lebonyolításba.


fotó: ORF/Bognár

fotó: ORF/Bognár

Hegykőn starthely, a Lászlómajorban frissítőpont létesült. A helyieknek fontos, hogy ne csak „átmasírozzanak“ a tájon a túrázók: találkozzanak is velük. A készséges szállásadókkal, vendéglátókkal, vagy épp az út mentén nekik szurkoló óvodásokkal.

Idén először egy magyar diákcsapat is csatlakozott a kihíváshoz. A csoport felnőtt kísérőkkel Nezsiderből/Neusiedl am See településről induló „School of Walk“ programhoz hasonlóan, 10 kilométert gyalogolt.

A környezettudatosság jegyében 2020-ban két elekromos autó hozta-vitte a nemzeti park területén mindazokat, akiknek elfogyott erejük, és szerettek volna visszajutni a legközelebbi frissítő pontra. A hagyományokhoz híven pedig minden rajtoló többször használható poharat, folyadéktároló tasakot és szemeteszsákot is kapott.

Legnépszerűbb cikkek