| 2020. július. 3. | 1 perc olvasás

Hétfőn este földi szúnyoggyérítés lesz Sopronban - fontos tudnivalók

Az idei évben Sopron város területén földi kémiai, illetve földi biológiai módszerekkel végzi az Országos katasztrófavédelmi Főigazgatóság, illetve az Önkormányzat által megbízott vállalkozó is, mivel egy új, Európai Uniós szabályozás bevezetése miatt nem lesz lehetőség a korábban megszokott légi kémiai irtásra.

A szúnyogok és más csípőrovarok gyérítése nagyon fontos, mivel ezek a rovarok nagyon sok, súlyos betegséget terjesztenek. Ezért földi úton történő szúnyoggyérítésre kerül sor Sopronban.

A kezelés pontos időpontja: 2020. július 6-án (hétfő). A kezelést a vállalkozó a napnyugta utáni órákban, várhatóan fél 9 órakor kezdi meg. Rossz idő esetén a védekezés 2020. július 7-8-án (kedd, szerda). napján, ugyanebben az időben kerül elvégzésre.

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer. A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések:
A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

További, részletes információkat az alábbi két honlapon olvashatnak:

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_tajekoztato.html?fbclid=IwAR1xwqu0ZlfSI99kVNbJVRtidA6ajCa668_H9hbWdjqLXEeJFoJ0lrqX0tQ

https://www.katasztrofavedelem.hu/41/szunyoggyerites?fbclid=IwAR1drmW5iyRrJGTobywt5xkmLCM5Jc5zJ1yxhCJJMc-ynRtsBLDJctvg6mU

Legnépszerűbb cikkek