| 2019. november. 8. | 2 perc olvasás

Hétfőn munkaszüneti nap lesz Burgenlandban

November 11-én Ausztriában is tisztelegnek a szerény püspök, Szent Márton személye előtt – ez Burgenlandban munkaszüneti napot jelent.

A jeles nap miatt Sopronban és környékén is megnövekedett forgalomra, esetleges kisebb torlódásokra lehet számítani az utakon. Emellett a népszerű üzletekben gyarapodhat a vásárlások száma.

Szent Márton Pannónia provinciában született, a 4. században – egészen pontosan valahol a mai Szombathely, vagyis az akkori Savaria közelében. Márton nagy tiszteletben álló római katonai tribunus fiaként született, így egyértelmű volt, hogy merre sodorja tovább az élete: légionárius lett.  

Szent Mártont gyakran ábrázolják úgy, hogy palást terít valakire: ennek oka, hogy a legenda szerint 18 éves korában megajándékozta ezzel a ruhadarabbal az egyik útjába kerülő, igazán rászoruló koldust, hogy az menedéket találjon így a hideg elől – az ekkor még katonaként szolgáló férfi ezen jócselekedete meghatározta a személye körüli tiszteletet.

Erre rímel az a hihetetlen váltás, amelyet nemes tette után nem sokkal lépett meg: megkeresztelkedett, majd letette a kardot és misszionárius lett. Kortársai is jól tudták róla, hogy kivételes személyiség, akinek a szájából hitelesen zengenek a kereszténység tanításai – így úgy határoztak, hogy Tours püspökévé választják.

Bármilyen meglepő is, élete ilyenkor fonódott össze a libákkal – úgy tartják, a szerény püspök a jókora szárnyasok közé bújt, ugyanis nem találta személyéhez méltónak a magas pozíciót. Azonban aki találkozott már libával az tudhatja, milyenek ezek a madarak: hangosak! Így bukott le Szent Márton is.

Ausztriában nagy tisztelettel örvendenek a jótevő püspök személye előtt – több tucatnyi templomot szenteltek fel neki és fontos népszokás is fűződik a nevéhez. November 11-én a gyermekek lámpásokkal vonulnak fel ilyenkor – a felnőttek ugyan szívesen nézik ezt a programot, részt viszont nem vállalnak benne. Ők ugyanis inkább a liba-lakomára koncentrálnak, amelynek múltja egészen a 10. századig nyúlik vissza. A lámpás felvonulás és a liba-lakoma egyébiránt Sopron környékén is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Érdekes, hogy ezen a napon kívül az osztrákok is csak elvétve esznek libahúst – és ekkor is inkább a hazai szárnyasokat választják, ugyanis Ausztriában a libák nagy többsége a füves legelőkön cseperedik fel. 

A felvételek illusztrációk! Forrás: Internet 

Legnépszerűbb cikkek