| 2020. szeptember. 18. | 2 perc olvasás

Hétfőtől három területen vezet be újabb korlátozásokat Ausztria

A koronavírus-járvány elleni küzdelemben a szövetségi kormány csütörtökön további szigorítást jelentett be. Hétfőtől csak tíz ember tartózkodhat zárt térben magánünnepségeken és rendezvényeken, kibővül a védőmaszkok követelménye, az éttermekben pedig csak ülve lehet fogyasztani.

Az intézkedéseket hétfőtől Ausztria egész területén alkalmazni kell. A szigorítást sajtótájékoztatón jelentette be Sebastian Kurz (ÖVP) szövetségi kancellár, Werner Kogler (Zöldek) alkancellár, Rudolf Anschober (Zöldek) egészségügyi miniszter és Karl Nehammer belügyminiszter (ÖVP). További intézkedésként bejelentették az áfa-csökkentés egy évvel történő meghosszabbítását.

A három fő szempont:

  • Minden privát, zárt térben történő ünnepség tíz résztvevőre korlátozódik. A saját otthonban ez csak ajánlás. Temetések és vallási események nem tartoznak ide, de esküvők és más ünnepek igen.
  • A vendéglátó helyeken egy asztalnál legfeljebb tíz ember tartózkodhat, étkezni és inni csak ülve szabad, a bárokban tilos a kiszolgálás. Ugyancsak érvényes a nyitvatartási korlátozás, ami éjjel 1 óráig lehetséges.
  • Hétfőtől a piacokon és a vásárokon a szabadban is maszkot kell viselni, az éttermekben a vendégeknek is kötelező a annak viselése, hacsak nem az asztalnál ülnek.

Susanne Raab (ÖVP) kulturális miniszter szerint az egyházi szolgálatokra és a vallási közösségekre vonatkozóan olyan intézkedésekben állapodtak meg, amelyeket az egyházaknak önként kell végrehajtaniuk. A közszolgáltatások során maszkra van szükség. Ezenkívül fertőtlenítőszereket kell biztosítani, és csökkenteni kell az éneklést. Ezenkívül legalább egy méteres távolságot biztosítanak a hívők között. Kivétel ez alól például az úrvacsora kiosztása. A szabadtéri templomi istentiszteleteken minden résztvevőnek helyet kell kapnia.

Kiosztott ülőhelyekkel és biztonsági koncepcióval rendelkező nagy szakmai események esetében – beleértve a sporteseményeket, például a Bundesliga focimeccseket – a hatályos szabályozás továbbra is fennmarad: 3000 néző a szabadtéri rendezvényeken, illetve 1500 fő beltéren. Ezeket a határokat, amelyek a kulturális szektorra is vonatkoznak – színház, operák, koncertek – meg kell őrizni – jelentette ki Werner Kogler (Zöldek) alkancellár és sportminiszter.


ORF

A gazdaság megkönnyítése érdekében a koronavírussal kapcsolatos ÁFA-csökkentést 2021-ig meghosszabbítják – jelentette be a kancellár. Anschober egészségügyi miniszter szerint a téli turizmus koncepciójának a következő héten rendelkezésre kell állnia. Különösen azokban a tartományokban, ahol jelenleg viszonylag alacsony a fertőzések száma, „egyedülálló esélyük van arra, hogy az ellenük szóló utazási figyelmeztetéseket korlátok között tartsák, és hogy a téli turizmus ott folytatódhasson“ – mondta Kurz. Karl Nehammer (ÖVP) belügyminiszter garantálta, hogy az új szabályokat betartják, a szabálysértőket pedig megbüntetik: „A rendőrség készen áll, és egyes területeken fokozni fogják az ellenőrzést.“

A Covid-19 intézkedésekről szóló törvény, amellyel a jövő héten a Nemzeti Tanács foglalkozik, és amely október elején lép hatályba, Anschober szerint „előírja, hogy a tartományok szigorúbb szabályokat, kibővített szabályozásokat hajthatnak végre“.

A fertőzések főleg beltéren és magánéleti kapcsolatokban fordultak elő – mondta Kurz. Szerinte „megduplázódott az újonnan fertőzöttek száma“, nem mindenhol azonos és drámai, de Ausztriában a szám növekszik. 24 órás összehasonlításban összesen 876 új koronavírus-esetet jelentettek Ausztriában csütörtökön 11 órakor. Tirol, Bécs és Vorarlberg különösen érintett. A közelmúltban a kormányt ismét egyre nagyobb kritika érte, mert a CoV jelzőlámpája, amelyen hónapok óta dolgoztak, nem ír elő automatikus intézkedéseket.

Anschober a sajtótájékoztatón elmondta, hogy jelenleg „minden eddiginél többet" tesztelnek. „15 000 vizsgálatot végeznek el 24 órán belül." De az CoV-betegek kórházi kezelésének növekedése „aggodalomra ad okot".

Legnépszerűbb cikkek