| 2021. augusztus. 6. | 2 perc olvasás

Hétköznapi kincs: az anyatej

A szoptatás a táplálás legtermészetesebb formája, mely erősíti az anya-gyermek közötti kötődést, illetve biztonságot és megnyugvást nyújt a babáknak. Augusztus első hete az anyatejes táplálás világhete, amely idén a szoptató édesanyák közösségi támogatására hívja fel a figyelmet.

A szoptatás mellett számtalan érv szól. - Az anyatej a legtökéletesebb formában tartalmazza a baba életkorának és igényeinek megfelelő tápanyagokat. Rendkívül gazdag immunanyagokban, így védi a csecsemőket a különböző megbetegedésektől. A szoptatás támogatja az édesanya egészségét is, segíti a szülés utáni regenerációt, emellett csökkenti az emlődaganat, a cukorbetegség és a csontritkulás kialakulásának kockázatát is. Kényelmes, költséghatékony és környezetbarát táplálási mód.

„A kizárólagos, igény szerinti szoptatást támogatjuk a Soproni Gyógyközpont Újszülött részlegén is. Elsődleges feladatunk, hogy a 21. század felgyorsult világában az édesanyákat segítsük az ősi, biológiai normához való visszatérésben; hogy ösztönözzük az anyatejes táplálást; hogy megismertessük a családtagokkal a szoptatás újszülött-gyógyászati előnyeit is” – hangsúlyozta dr. Gelencsér Éva neonatológus főorvos.

Hozzátette: az elmúlt 1,5 évben a koronavírus-járvány speciális helyzetet teremtett, 48 órára lerövidült a kórházi ellátás, a gyermekágyas részlegen még szigorúbb előírások alapján segítették a kisbabák és az édesanyák egymásra hangolódását.

A pandémia idején 145 millió forintos pályázati forrásból családbarát szülészetet alakítottak ki a kórházban. Megteremtődtek a zéró szeparáció feltételei: a koraszülött és intenzív ellátás a szülőszobák köré szerveződött, az újszülött ellátás pedig közvetlenül a gyermekágyas részlegen kapott helyet. A babák a nap 24 órájában, rooming-in rendszerben az édesanyjuk mellett lehetnek. Továbbá kényelmi bútorokat, bőrkontaktus segítő hordozókat, mellszívókat és az anyamellen történő táplálást segítő szoptatási kellékeket is beszerzett a kórház – részletezte a fejlesztéseket Dr. Gelencsér Éva főorvos.

A szoptatásban ugyan az édesanyák szerepe az elsődleges, de az anyatejes táplálás a férjek, a családtagok, a munkahelyek és a különféle közösségek szoros támogatásával még sikeresebbé válhat. Az idei kampány arra szólít fel mindannyiunkat, hogy a szoptató édesanyákat minden lehetséges módon segítsük. Ehhez elengedhetetlen - többek között - a szülők és a családok korszerű szoptatási ismeretekkel való ellátása, az egészségügyi szakemberek képzése.

A pályázat a Soproni Gyógyközpontban is lehetővé tette a munkatársak családbarát szemléletű továbbképzését, így az édesanyákat korszerű laktációs ismeretekkel is ellátják. A szülőszobán eltöltött „arany óráktól” kezdve a hazabocsátás napjáig az anyatejes táplálást ösztönző és támogató környezet várja az édesanyákat – emelte ki Dr. Gelencsér Éva.

Legnépszerűbb cikkek