| 2016. április. 17. | 1 perc olvasás

Hetven éve telepítették ki a helyi németeket

Ágfalván, majd Sopronbánfalván emlékeztek meg a helyi németek kitelepítésének 70. évfordulójáról. A rendezvényeken több egykori kitelepített is részt vett hozzátartozóikkal együtt. (Nyitókép: Németh Péter)

Sopron – és Magyarország - történelmének egyik legszomorúbb eseménye a helyi németség kitelepítése, amely tervszerű etnikai tisztogatás volt. Vorosilov marsall már 1945-ben felszólította a kormányt, készüljenek fel az érintettek Németországba küldésére. Hiába kezdeményezett Sopronban is az evangélikus és a katolikus egyház különböző mentőakciókat, a városból és térségéből hétezer német ajkúnak kellett hátrahagynia ingó és ingatlan vagyonát, hogy új otthonra leljen Németországban.

Az ágfalviak és a bánfalviak ezekre a szomorú eseményekre emlékeztek.

A Sopronbánfalvi Evangélikus Egyházközség által szervezett koszorúzáson részt vett dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere, valamint Mágel Ágost és Táp Lászlóné képviselők. Az eseményre Németországból is érkeztek egykori kitelepítettek, és hozzátartozóik.

A rendezvényen a németek kitelepítése mellett megemlékeztek Foltin Brúnó egykori sopronbánfalvai evangélikus lelkész születésének 100. évfordulójáról is.

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek