| 2021. július. 8. | 1 perc olvasás

Hiába dőlt meg a melegrekord, dolgozni kánikulában is kell

Míg valaki egy légkondicionált irodában vagy egy hűvös szobában vészeli át a kánikulát, addig vannak olyan munkakörök, ahol ez kivitelezhetetlen. A napokban aszfaltozták a Pozsonyi út kivezető szakaszát, ahol a munkaterületen lévő hőmérséklet akár 50 fok is lehet.

Csütörtökön a Fejér megyei Adonyban 40,2 fokig melegedett a levegő, így megdőlt az országos melegrekord. Azonban nemcsak itt, hanem Magyarország egész területén kánikula volt.

Az építkezéseken, mezőgazdaságban és a közlekedésben dolgozók komolyan veszélyeztetettek a kánikulában.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. hőkamerás felvételen rögzítette, hogy míg a külső, fás környezetben alig több mint 3️6 fok volt, addig az aszfaltozás mellett már 5️0 fok felett volt a burkolat hőmérséklete, és az aszfalt terítésekor már közel 140 fokot mértek.

De a lángossütőben, konyhában dolgozókat is érinti a rendkívüli kánikula.

Miért veszélyes a melegben végzett munka?

- Csökken a koncentrációs képesség, romlik a teljesítmény.
-Melegben az izmok elernyednek, csökkenhet a fogóerő és a teljesítőképesség.
-Nő a kiszáradás veszélye. Felborulhat a szervezet elektrolit-egyensúlya, ez pedig akár eszméletvesztéshez, szívdobogáshoz, légzési nehézségekhez is vezethet.
-Napszúrás, napégés következhet be.
-A keringési, szív- és érrendszeri betegségek rosszabbodhatnak.
-A forróságban megnő a tűzveszély.

A jogszabály szerint a munkáltatónak minimum félóránként, de lehetőleg igény szerint kötelessége védőitalt biztosítani a munkatársainak.

Gondoskodni kell arról is, hogy a dolgozók óránként legalább 5, maximum 10 percig pihenhessenek. Szabad térben ehhez legalább 6 négyzetméteres légkondicionált helyiséget kell biztosítani - ez lehet akár a munkásokat szállító jármű utastere is.

Azonban azoknak is vigyázniuk kell, akik klimatizált helyiségből (esetleg a kinti hidegből) a forróságba lépnek, vagy fordítva: a forró utcáról a légkondicionált épület belsejébe. Érdemes a klímát legfeljebb 5 fokkal a külső hőmérséklet alatt üzemeltetni.

 

Kép forrása: pixabay.com

Legnépszerűbb cikkek